Ο Ντεσπόντοφ, οι κωλοτούμπες και η πραγματικότητα στον πλανήτη ΠΑΟΚ
3,5 εκατομμύρια για τον Ντεσπόντοφ. Όσα και τα χρόνια εξαφάνισης του Σαββίδη. Η σπέκουλα κρύβει πίσω της ένα καζάνι που «βράζει». Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει την αλήθεια για τον πόλεμο που μαίνεται στον δικέφαλο του βορρά και για τις μεταγραφές Σολμπάκεν-Ντεσπόντοφ.
Η πραγματικότητα και το ψέμα χωρίζονται πολλές φορές από μία λεπτή γραμμή. Το διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά με αφορμή τη μεταγραφή του Βούλγαρου Κίριλ Ντεσπόντοφ από την Λουντγκόρετς στον ΠΑΟΚ.
Εισαγωγικά: Ο δικέφαλος του βορρά χρειαζόταν εξτρέμ. Κατέθεσε λοιπόν πρόταση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Λουντογκόρετς και απέκτησε τον Ντεσπόντοφ. Λίγες ώρες πριν, κάποια μέσα είχαν αναδημοσιεύσει ρεπορτάζ ξένων δημοσιογράφων, βάσει των οποίων, ο Ολυμπιακός είχε καταθέσει πρόταση για τον ίδιο παίκτη.
Αυτό ήταν: Ένα πρώτο ξεσάλωμα, έτσι για να μπει καλά ο Σεπτέμβρης. Χρειαζόταν άλλωστε μία τονωτική επικοινωνιακή ένεση στον κόσμο του ΠΑΟΚ που εδώ και 3,5 χρόνια αναζητά τον εξαφανισμένο από τη δημοσιότητα ιδιοκτήτη του.
Δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία σε κάποια μέσα να οργιάσουν, μιλώντας για νίκη του ΠΑΟΚ που «άρπαξε» μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού τον Βούλγαρο εξτρέμ. Με τη μικρή διαφορά ότι ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει εξτρέμ μία μέρα νωρίτερα, τον 25χρονο Νορβηγό Όλα Σολμπάκεν, από την Ρόμα.
Η αλήθεια φυσικά, είναι διαφορετική: Με τη μεταγραφή του Βούλγαρου μεσοεπιθετικού, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επιχείρησε να «αγοράσει» χρόνο και επικοινωνιακή ηρεμία, μετά από το πιο δύσκολο καλοκαίρι της τελευταίας δεκαετίας για την ομάδα.
1. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΟΚ
Όπως προαναφέραμε, το φετινό καλοκαίρι ήταν δύσκολο για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, παρότι έκλεισε ήρεμα με την πρόκριση στους ομίλους του Conference League. Οι πωλήσεις παικτών, η μεταγραφική λειψυδρία, η εξαφάνιση Σαββίδη εδώ και 3,5 χρόνια και η μιζέρια για την επιστροφή του ΠΑΟΚ στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, έχουν προκαλέσει διάχυτο εκνευρισμό, κάτι που είναι εμφανέστατο σε σελίδες και απλούς σχολιαστές οπαδούς του ΠΑΟΚ.
Για αρχή, θα θυμίσουμε την ανακοίνωση των συνδέσμων φιλάθλων ΠΑΟΚ. Η ανακοίνωση έκανε λόγο για χρονιά που έκλεισε με «ντροπή» στον τελικό κυπέλλου του Βόλου:
Μίλησε για «σταθερή αποδυνάμωση» της ομάδας του ΠΑΟΚ από το 2019 και μετά, αφήνοντας υπονοούμενα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που παραπέμπουν φυσικά στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που εξελίσσεται:
Έκαναν λόγο για «ελεγχόμενους δημοσιογράφους που σερβίρουν παραμύθι». Ποιους να εννοούν άραγε;
Τέλος, έκαναν λόγο για απώλειες βασικών ποδοσφαιριστών και ανέφεραν ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη έναν μεγαλομέτοχο «παρόντα» και που «να ασχολείται με την ομάδα», κατηγορώντας ουσιαστικά τον Ιβάν Σαββίδη ότι είναι απών και δεν ασχολείται με τον ΠΑΟΚ:
Αφήνουμε την ανακοίνωση των Σ.Φ. ΠΑΟΚ και προχωράμε παρακάτω. Όταν πουλήθηκε ο Καλέντ Νάρεϊ στην Αλ Καλίτζ της Σαουδικής Αραβίας, σχολιαστές οπαδοί του ΠΑΟΚ ζητούσαν μαζικά «να ξεκουμπιστεί» ο Σαββίδης και εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ:
Για το ίδιο θέμα, το Paokweb, χαρακτήρισε ως «φερέφωνο24» το site «Paok24», το οποίο ανήκει στον δημοσιογράφο Σταύρο Κόλκα. Άλλη μία καταγγελία λοιπόν κατά δημοσιογράφων, μετά την ανακοίνωση των Σ.Φ. ΠΑΟΚ που έκαναν λόγο για «ελεγχόμενους δημοσιογράφους που σερβίρουν παραμύθι»...
Η σελίδα «Looper5» έκανε λόγο για «θυσία Νάρεϊ», σατιρίζοντας την περίφημη αγιογραφία στον Ιερό Ναό Αγίου Πνεύματος στο Πρόχωμα Κιλκίς, όπου απεικονίζεται η οικογένεια Σαββίδη, η οποία έκανε τη δωρεά για την κατασκευή της:
Η ίδια σελίδα παρουσίαζε πριν από δύο εβδομάδες, τον προπονητή του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου να ζητάει απεγνωσμένα μεταγραφές:
Η ίδια σελίδα μάλιστα, έθιξε και το θέμα της απουσίας του Ιβάν Σαββίδη από τη χώρα:
Επίσης, καταφέρθηκε εναντίον του site «Sfina», το οποίο ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι παρών:
Η σελίδα «Πολεμικός 4νταποκριτής ΠΑΟΚ» δημοσίευσε στα τέλη Ιουλίου φωτογραφίες με τις σημαίες του ΠΑΟΚ να είναι κουρελιασμένες και σκισμένες:
Ο απλός κόσμος εμφανίστηκε αγανακτισμένος στα σχόλια, με φράσεις όπως: «Ντροπή σου Σαββίδη», «ούτε επί Γούμενου τέτοια ξεφτιλίκια», «πλοίο χωρίς καπετάνιο», «δεν υπάρχει σάλιο», «παρακμή», «ομάδα παρατημένη», κτλ.
Η σελίδα «Ποντιακή οπτασία» ειρωνευόταν τον γιο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ:
Εσωστρέφεια και ειρωνείες και στη σελίδα του Ψύχρα:
Δεν χρειάζεται καμία μεγαλύτερη απόδειξη ότι στον κόσμο του ΠΑΟΚ υπάρχει οργή και ανησυχία και όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν επικοινωνιακά αυτό το φαινόμενο με τη μεταγραφή του Βούλγαρου μεσοεπιθετικού, δεν θα τα καταφέρουν.
2. Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
Μετά τη μεταγραφή Ντεσπόντοφ και την επικοινωνιακή της προώθηση από γνωστά μέσα, ο κόσμος του ΠΑΟΚ κάνει ξανά όνειρα ότι ο Ιβάν Σαββίδης επιστρέφει καβάλα στο άσπρο άλογο, ίσως μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει και η εξήγηση είναι απλή και προκύπτει μαθηματικά:
Φέτος το καλοκαίρι, τα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ γέμισαν φέτος με έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Ο Ντόουγκλας Αουγκούστο πουλήθηκε στη Ναντ έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο Σβέριρ Ίνγκασον πουλήθηκε στην Μίντιλαντ έναντι 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, ο Κάλεντ Νάρεϊ πουλήθηκε στην Αλ Καλίζ έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ και ο Λούκας Τέιλορ πουλήθηκε στην Σαχτάρ Ντόνετσκ έναντι 300.000 ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα του ΠΑΟΚ έφτασαν λοιπόν τα 11,4 εκατομμύρια ευρώ φέτος το καλοκαίρι από πωλήσεις παικτών.
Αντίθετα, στο κομμάτι των μεταγραφικών αγορών, πριν αποκτηθεί ο Ντεσπάντοφ, ο ΠΑΟΚ είχε αγοράσει μόνο τον Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ από την Γουότφορντ, έναντι 1,1 εκατομμυρίου ευρώ και τον Μάγκομεντ Οζντόεφ από την Καραγκιουμρούκ, έναντι 450.000 ευρώ. Άρα είχε δαπανηθεί μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ!
Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο από τις φετινές μεταγραφικές αγοραπωλησίες παικτών ήταν +10 εκατομμύρια περίπου.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, στον ΠΑΟΚ δεν έγινε κανένα άνοιγμα φέτος το καλοκαίρι. Αντιθέτως, υπήρξε σοβαρό κέρδος στο κομμάτι των μεταγραφικών αγοραπωλησιών. Συνεπώς, αποφασίστηκε να δοθούν κάποια χρήματα στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, προκειμένου να αποκτήσει η ομάδα έναν παίκτη.
3. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ;
Σε ό, τι αφορά τον Ολυμπιακό, τα δεδομένα είναι εξαιρετικά απλά. Ποιος ήταν ο πρωταρχικός στόχος του Ολυμπιακού για τη θέση του εξτρέμ; Μα φυσικά ο Νορβηγός Όλα Σολμπάκεν, ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με εντυπωσιακά στατιστικά. Χωρίς να μειώνουμε επουδενί τον Ντεσπόντοφ, η επιλογή του Ολυμπιακού ήταν ο Σολμπάκεν.
Μην ξεχνάμε ότι πίσω από τις επιλογές βρίσκεται ο τεχνικός διευθυντής Αντόνιο Κορδόν και τα πρώτα δείγματα γραφής του, είναι εξαιρετικά. Αντιθέτως στον ΠΑΟΚ, ο πολυδιαφημισμένος Μπότο έφυγε νύχτα.
Η μάχη λοιπόν δόθηκε για τον Νορβηγό και κερδήθηκε, κάτι που προέκυπτε από τα ρεπορτάζ όλων των μεγάλων αθλητικών μέσων:
Στον Ολυμπιακό, πρώτος στόχος ήταν ο Σολμπάκεν, όπως είδαμε και παραπάνω. Ο Ντεσπόντοφ ήταν πιθανότατα το plan B ή το plan C του Ολυμπιακού. Όταν αποκτάς το plan A πριν από 24 ώρες, τότε για ποιο λόγο να επιμείνεις για το plan B ή C;
Οι πληροφορίες αναφορικά με την πρόταση του Ολυμπιακού στην Λουντογκόρετς για τον Βούλγαρο εξτρέμ, προέρχονταν κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό.
Όπως θα δούμε, υπήρξε δημοσίευμα Τουρκικού μέσου, το οποίο έκανε λόγο για πιθανή μεταγραφή του Βούλγαρου στον Ολυμπιακό:
Το δημοσίευμα έγινε στις 11 το πρωί του Σαββάτου 02/09 και το μόνο που έκαναν τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ήταν να αναδημοσιεύσουν την πληροφορία, πράττοντας ορθότατα.
Συνεπώς, ούτε η ΠΑΕ Ολυμπιακός διέρρευσε το παραμικρό για ενδιαφέρον ή προσφορά στην Λουντογκόρετς για τον Ντεσπόντοφ, ούτε τα προσκείμενα στον Ολυμπιακό μέσα παρέθεσαν δικές τους πληροφορίες. Απλούστατα, αναδημοσίευσαν ένα tweet Τουρκικού μέσου ενημέρωσης.
Αν το Τουρκικό μέσο είχε ετεροχρονισμένες πληροφορίες, στηριγμένες σε δεδομένα τα οποία άλλαξαν μετά τη μεταγραφή Σολμπάκεν, αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να σπεκουλάρουν και να επιχειρήσουν να καρπωθούν επικοινωνιακά. Ας καρπωθούν αγωνιστικά, αν τα καταφέρουν, αλλά η σπέκουλα είναι διαφορετική υπόθεση.
Άλλωστε θυμίζουμε ότι και στην υπόθεση Σολμπάκεν, υπήρξαν ελληνικά μέσα που αναδημοσίευσαν πληροφορίες ξένων δικτύων για συμφωνία του παίκτη με την Σασουόλο. Τι έγινε τελικά;
Πιστεύει κανείς ότι, αν ο Ολυμπιακός δεν είχε αποκτήσει τον Σολμπάκεν και ασχολιόταν σοβαρά με την περίπτωση του Ντεσπόντοφ, δεν θα αποκτούσε τον ποδοσφαιριστή;
Μήπως η πρόταση ενός «εξαφανισμένου» ιδιοκτήτη, όπως ο Σαββίδης, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την πρόταση ενός πανευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού παράγοντα, όπως ο Μαρινάκης που τη μία μέρα μπήκε στους ομίλους του Europa League με τον Ολυμπιακό και την άλλη μέρα έκανε υγιεινό περίπατο στην έδρα της Τσέλσι με την Νότιγχαμ;
Μήπως απλά, μετά την απόκτηση εξτρέμ, το λογικό είναι να εστιάσει ο Ολυμπιακός στην απόκτηση επιθετικού; Μήπως το λογικό είναι να μην δώσει ο Ολυμπιακός ρέστα για έναν δεύτερο εξτρέμ;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το παρασκήνιο είναι πλούσιο: Οι αντιδράσεις είναι έντονες από εκατοντάδες οπαδούς και είναι κοινό μυστικό ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ «βράζει». Θεωρούν την ομάδα παρατημένη, ενοχλούνται από την εξαφάνιση του Ιβάν Σαββίδη από την Ελλάδα και το προσκήνιο της επικαιρότητας, καταγγέλλουν τα «φερέφωνα» κατά την κρίση τους, κριτικάρουν τις πωλήσεις παικτών και αντιλαμβάνονται ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει περάσει σε ένα στάδιο συνεχόμενης αποεπένδυσης και λειτουργίας με το μοντέλο «έσοδα-έξοδα». Όλο αυτό οδηγεί σε άγχος, νευρικότητα και κωλοτούμπες.
Στα πλαίσια αυτής της κατάστασης, στον ΠΑΟΚ ήθελαν μία επικοινωνιακή «ανάσα» και γι αυτό η μεταγραφή Ντεσπόντοφ έχει πάρει τις διαστάσεις που πήρε. Όχι επειδή δήθεν νίκησε ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό που είχε ήδη αποκτήσει ποδοσφαιριστή στη θέση αυτή. Ο λόγος προφανής: Το επικοινωνιακό σύστημα του δικεφάλου, θέλει πάση θυσία να καλύψει αυτή την οργή που ξεχειλίζει στις τάξεις των οπαδών της ομάδας... Ακολούθησε και η ήττα-σοκ από τον ΟΦΗ και τα όνειρα προσγειώθηκαν απότομα...
Από την άλλη πλευρά, στον Ολυμπιακό επικρατεί ένα κλίμα διάχυτης αισιοδοξίας και ικανοποίησης. Οι μεταγραφές φαίνεται ότι αποδίδουν, η ομάδα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, οι παίκτες είναι ορεξάτοι, η ενίσχυση συνεχίζεται, οι στόχοι επιτυγχάνονται, ο ιδιοκτήτης της ομάδας δεν είναι εξαφανισμένος, αλλά αντιθέτως αποτελεί παράγοντα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και είναι πρόεδρος της Super League 1 στην Ελλάδα, ενώ η επένδυση συνεχίζεται, παρότι για τρίτη συνεχόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός δεν εισπράττει τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Και όμως, πέραν των δανεισμών (Σολμπάκεν, Σκάρπα, Αλαξανδρόπουλος, Πορόζο, Φρέιρε, Ρίτσαρντς) και των ελεύθερων παικτών (Ελ Κααμπί, Κίνι, κτλ), έγιναν και ακριβές μεταγραφές (αγορά Ορτέγκα από Βελέζ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, αγορά Έσε από Ουρακάν έναντι 4 εκατ. ευρώ, αγορά Μπρίνιτς από Μάριμπορ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ).
Κλείνοντας, το συμπέρασμα από τη μεταγραφή Ντεσπόντοφ στον ΠΑΟΚ, είναι το εξής:
Κανένας Σαββίδης δεν επέστρεψε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε, ούτε κανείς άλλος. Η νέα κανονικότητα που βιώνει ο ΠΑΟΚ από το 2020, με την εξαφάνιση του ιδιοκτήτη του από το προσκήνιο, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Το μόνο που έγινε ήταν μία συγκεκριμένη διαχείριση ενός οικονομικού αποθέματος που προέκυψε από πωλήσεις παικτών για να κερδηθεί χρόνος. Και αν η μεταγραφή Μπερμπάτοφ ήταν το ξεκίνημα μίας εποχής, η μεταγραφή Ντεσπόντοφ, ίσως να είναι το κύκνειο άσμα της...
ΥΓ: Όταν βγαίνουν οι «ιστορικοί» του Παναθηναϊκού με αφορμή τη μεταγραφή Ντεσπόντοφ και παραπονιούνται ότι η ομάδα τους έχει πρόβλημα στο γκολ και δεν απέκτησε σέντερ φορ, είναι διπλά αστείο: Α. Γίνεται σαφές ότι για δεύτερη σερί χρονιά... no penalty, no party. Β. Είναι παράξενο να βλέπεις το «site της αλήθειας» να «σκίζεται» ότι ο Παναθηναϊκός είναι υπερπλήρης, αλλά οι «ιστορικοί» που γράφουν εκεί να κλαίγονται επειδή η ομάδα τους δεν έχει σέντερ φορ.
Πιο πολλή πλάκα έχει όμως να πανηγυρίζουν οι σελίδες που καθοδηγούνται από τους «πράσινους» ιστορικούς για μία μεταγραφή του ΠΑΟΚ! Τόσο πολύ μπερδευτήκατε με τα αγαπημένα σας sites που λατρέψατε κι εσείς την ομάδα της τσέπης του αφεντικού σας;