Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Συνέντευξη Μαλακατέ: Τα προκλητικά ψέματα και η σκληρή πραγματικότητα

Συνέντευξη Μαλακατέ: Τα προκλητικά ψέματα και η σκληρή πραγματικότητα
Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 - 16:23

Τα αφηγήματα, τα ψέματα και η πικρή αλήθεια. Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού παραχώρησε συνέντευξη και προκάλεσε για να χαϊδέψει αυτιά. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τη σκληρή πραγματικότητα με στοιχεία...

Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτης Μαλακατές, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Soccerplus. Είναι ξεκάθαρο ότι τα αφηγήματα πλέον δεν «πουλάνε» και η νέα επικοινωνιακή γραμμή των «πράσινων» είναι τα ανερυθρίαστα ψέματα. Αυτό γίνεται σε μία εμφανή προσπάθεια να χαϊδέψουν κάποιοι τα αυτιά των σκληροπυρηνικών οπαδών, που «βράζουν» από τις απανωτές αποτυχίες απέναντι στον αυτοκράτορα του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, τον Ολυμπιακό. Δεν έλειψαν όμως και κάποιες πικρές παραδοχές. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει...

«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΠΑΙΖΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ»

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στην καθολική κυριαρχία του ερασιτέχνη Ολυμπιακού σε τίτλους, η οποία έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα κατά την εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη. Ανέφερε λοιπόν, ότι ο Ολυμπιακός δήθεν έπαιζε χωρίς αντίπαλο, επειδή ο Παναθηναϊκός περνούσε κρίση.

Πρόκειται για αναμάσημα ενός κλασικού πράσινου αφηγήματος που σερβίρουν και σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Θεωρούν ότι πρέπει να «παγώνει» ο χρόνος στις εποχές που διασύρονται και να μην υπολογίζονται οι επιτυχίες των αντιπάλων τους.

«Παίζω χωρίς αντίπαλο» σημαίνει ότι ο αντίπαλός μου δεν υφίσταται κυριολεκτικά, όχι όταν δεν είναι ικανός. Ο Παναθηναϊκός υπήρχε και διασυρόταν αγωνιστικά από τον Ολυμπιακό με το σερί νικών των Ερυθρόλευκων επί του αιωνίου τους αντιπάλου να φτάνει στο 50-0!

Όμως, γιατί ο κ. Μαλακατές υποτιμάει τις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες; Πράγματι ο Παναθηναϊκός ήταν ανύπαρκτος για χρόνια, χωρίς να μπορούν οι οι οπαδοί, τα μέλη και οι παράγοντές του να τον κάνουν να ορθοποδήσει. Σε αυτό είμαστε σύμφωνοι. Γιατί όμως θεωρεί ότι δεν υπήρχαν άλλοι αντίπαλοι για τον Ολυμπιακό; Γιατί υποτιμάει ομάδες που επένδυσαν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως επαρχιακοί σύλλογοι, αλλά ακόμα και μεγαλύτερα ονόματα, όπως ο ΠΑΟΚ;

Ο Ολυμπιακός δεν πέρασε δύσκολες εποχές οικονομικά πριν το 2010; Γιατί προσπερνάει την πλάτη που έβαλαν τα μέλη και οι οπαδοί του Ολυμπιακού; Επειδή οι αντίστοιχες απόπειρες στον Παναθηναϊκό, όπως το Athens alive, απέτυχαν; Γιατί προσπερνάει τις ενέργειες της διοίκησης Κουντούρη και τη συνεισφορά και εγγύηση Μαρινάκη, που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην εξυγίανση και την εποχή των τίτλων;

Είναι τουλάχιστον κωμικό αυτοί που υπολογίζουν μη αναγνωρισμένους τίτλους από την εποχή του Π.Ο.Α. του Π.Π.Ο. και του Π.Π.Α.Ο. (1908-1924), πριν καν ιδρυθεί ο Ολυμπιακός (άρα σε εποχή που δεν ήταν αντίπαλος), να παραπονιούνται ότι ο Ολυμπιακός δήθεν δεν είχε αντίπαλο, επειδή ο Παναθηναϊκός ήταν σε κακή περίοδο οικονομικα και αγωνιστικά.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΑΙΖΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, προσπαθεί ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει τις μυθικές επιτυχίες του Ολυμπιακού στον ερασιτεχικό αθλητισμό. Ας μας απαντήσει όμως σε κάτι ακόμα: Η κυριαρχία του Ολυμπιακού στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη είναι καθολική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μήπως και στην Ευρώπη έπαιζε χωρίς αντίπαλο ο Ολυμπιακός;

Από το 2010 που ανέλαβε η διοίκηση Μαρινάκη-Κουντούρη, έχουν περάσει 12 πλήρεις σεζόν (το 2019/20 δεν ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω πανδημίας) στη διάρκεια των οποίων, ο Ολυμπιακός έφτασε σε 19 ευρωπαϊκούς τελικούς, δηλαδή κατά μέσο όρο 1,6 τελικοί ετησίως, ενώ κατέκτησε 10 ευρωπαϊκούς τίτλους, όταν άλλοι δεν έχουν κανένα ευρωπαϊκό σε ολόκληρη την ιστορία τους!

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρωπαϊκά τρόπαια που κατέκτησε ο Ολυμπιακός κατά την εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη στα ομαδικά αθλήματα, είναι τα εξής:

2013/14: LEN trophy πόλο γυναικών
2014/15:
Champions League πόλο γυναικών
2015: Super cup Ευρώπης πόλο γυναικών
2017/18:
Champions League πόλο ανδρών
2017/18: Challenge cup βόλεϊ γυναικών
2020/21: Champions League πόλο γυναικών
2021: Super cup Ευρώπης πόλο γυναικών
2021/22: Champions League πόλο γυναικών
2022: Super cup Ευρώπης πόλο γυναικών
2022/23: Challenge cup βόλεϊ ανδρών.

Για πείτε μας λοιπόν κ. Μαλακατέ, και στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός χωρίς αντίπαλο έπαιζε;

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΛΑΚΑΤΕ

Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΟ έκανε μια έμμεση, πικρή παραδοχή, καθώς φαίνεται ότι εγκαταλείπει την αστεία μέθοδο μέτρησης τίτλων τοπικών τουρνουά, juniors και videogames και αναγνωρίζει ότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τέσσερις τίτλους και ότι στην τριετία της διοίκησής του (από το 2020 μέχρι σήμερα) έχει κατακτήσει δέκα τίτλους:

Ας δούμε όμως τι έχει πετύχει ο Ολυμπιακός στην ίδια ακριβώς περίοδο (2020-2023).

Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει στην τριετία αυτή 25 τίτλους:

- Μπάσκετ γυναικών: 3 τίτλοι (2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο)
- Βόλεϊ ανδρών: 3 τίτλοι (2 πρωταθλήματα, 1 ευρωπαϊκό challenge cup)
- Πόλο ανδρών: 6 τίτλοι (3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα)
- Πόλο γυναικών: 10 τίτλοι (3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 2 Champions League, 2 super cup Ευρώπης)
- Χάντμπολ ανδρών: 3 τίτλοι (1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο, 1 σούπερ καπ).

Ποιοτική ανάλυση: 11 πρωταθλήματα Ελλάδας - 5 ευρωπαϊκά τρόπαια - 8 κύπελλα - 1 σούπερ καπ.

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει στην τριετία αυτή 10 τίτλους, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Μαλακατές:

- Μπάσκετ γυναικών: 2 τίτλοι (1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο)
- Βόλεϊ ανδρών: 5 τίτλοι (2 πρωταθλήματα, 2 λιγκ καπ, 1 σούπερ καπ)
- Βόλεϊ γυναικών: 3 τίτλοι (2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο).

Ποιοτική ανάλυση: 5 πρωταθλήματα Ελλάδας - 0 ευρωπαϊκά τρόπαια - 2 κύπελλα - 2 λιγκ καπ - 1 σούπερ καπ.

Στην περίοδο Μαλακατέ, ο Ολυμπιακός προηγείται και στους τίτλους γενικότερα (25-10), αλλά και στα πρωταθλήματα (11-5) και στα κύπελλα (8-4) και φυσικά στα ευρωπαϊκά τρόπαια (5-0).

Το βασικότερο όμως αναφορικά με την περίοδο Μαλακατέ είναι ο αριθμός των τίτλων Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, που είναι, όπως προαναφέραμε, 25-10. Άρα λοιπόν, η εποχή που θεωρείται χρυσή για τον ερασιτέχνη ΠΑΟ και από τις καλύτερες της ιστορίας του, φέρνει τον Ολυμπιακό να έχει 150% παραπάνω τίτλους από τον αιώνιο αντίπαλο! Φανταστείτε να μην ήταν χρυσή εποχή για τον Παναθηναϊκό...

Η ψαλίδα λοιπόν, όχι απλώς δεν έκλεισε, αλλά η διαφορά των τίτλων, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο υπέρ του Ολυμπιακού...

Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΕΙΝΑΙ 302-179

Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλαμε να επανέλθουμε σε αυτό, αλλά αναγκαζόμαστε. Ο κ. Μαλακατές έπιασε ξανά στο στόμα του το θέμα των τίτλων και ανέφερε ότι ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερους τίτλους από ό,τι όλες οι ομάδες μαζί, είπε δηλαδή ψέματα.

Μοιραία, επαναφέρουμε τον πίνακα που πονάει πολλούς: Πρόκειται για τον πίνακα των πανελλήνιων και διεθνών τίτλων που έχουν κατακτήσει οι Ελληνικοί σύλλογοι στα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ) ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για πρωταθλήματα, κύπελλα, λιγκ καπ, σούπερ καπ και διεθνείς τίτλους (ευρωπαϊκά, διηπειρωτικά). Η κατάταξη έχει ως εξής:

Όπως βλέπετε, ο Ολυμπιακός μετράει 302 τίτλους και ο Παναθηναϊκός 179. Προκαλούμε τον οποιονδήποτε να μας διαψεύσει...

Η ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης, ήταν η αναφορά στην απόφαση της διοίκησης του Παναθηναϊκού να δηλώσει ως έδρα των τμημάτων βόλεϊ ανδρών και γυναικών της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, το κλειστό του Μετς.

Ο κ. Μαλακατές παραδέχτηκε ότι η παρουσία του Παναθηναϊκού έδιωξε άλλες ομάδες και ότι χρειάστηκε πολιτική διαμεσολάβηση...

Αυτοί που κατηγορούν με ψέματα τον Ολυμπιακό, ότι δήθεν ξεσπίτωσε τον Εθνικό, πώς σχολιάζουν την εκδίωξη Αθηναϊκών σωματείων, εξ αιτίας του Παναθηναϊκού; Όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων του Βοτανικού, μήπως θα έπρεπε οι Αθηναϊκοί σύλλογοι να ευχαριστήσουν τον δήμαρχο Αθηναίων, καθώς θα μπορούν πια να αγωνίζονται ξανά σε γήπεδα, όπως του Μετς;

Ταυτόχρονα, υπήρξε παραδοχή ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να συμφωνήσει για έδρα σε Κυψέλη και Μαρούσι, καθώς φαίνεται ότι το τριφύλλι είναι πλέον ανεπιθύμητο ακόμα και στις αγαπημένος του στρούγκες...

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ

Η περυσινή σεζόν στιγματίστηκε από την πιο ταπεινωτική στιγμή της ιστορίας του ερασιτέχνη ΠΑΟ. Αναφερόμαστε στην πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του ευρωπαϊκού Challenge cup βόλεϊ ανδρών επί του αιωνίου αντιπάλου του με επική ανατροπή μέσα στον Άγιο Θωμά.

Η επιτυχία αυτή δεν ήταν μόνο ουσιαστική για τον Ολυμπιακό, επειδή οδήγησε σε ένα ακόμα Ευρωπαϊκό τρόπαιο στη συλλογή του συλλόγου. Ήταν και βαθιά συμβολική, καθώς συνέβη στην εποχή που το τριφύλλι προσπαθούσε να σηκώσει κεφάλι μετά την απόλυτη ισοπέδωση του 50-0 των προηγούμενων χρόνων.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός και προέβη σε μία σοβαρή παραδοχή:

Ο κ. Μαλακατές παραδέχτηκε ότι η ομάδα του βρέθηκε σε κακή μέρα εκείνο το μεσημέρι, ενώ αναφέρθηκε στο ότι ο αγώνας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, λέγοντας ότι ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει σε εχθρικά γήπεδα και έχει χάσει εντός έδρας. Συνεπώς, η ήττα ήταν απόρροια της κακής εμφάνισης και όχι του άδειου γηπέδου.

Θυμίζουμε επίσης ότι, πριν από λίγους μήνες, ο προπονητής της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού κ. Ανδρεόπουλος, με συνέντευξή του στο SDNA, είχε αναφερθεί στα επεισόδια που οδήγησαν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στην απόφαση διεξαγωγής του αγώνα κεκλεισμένων των θυρών.

Είπε λοιπόν χαρακτηριστικά, ότι ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε με αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ανέφερε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για επιθυμία του Ολυμπιακού να κερδίσει τον αγώνα στα χαρτιά και παραδέχτηκε την αγωνιστική ανωτερότητα των Ερυθρόλευκων.

Σήμερα, η νέα αναφορά του ίδιου του προέδρου του ΠΑΟ, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στις θεωρίες συνωμοσίας. Κάποια στιγμή, η αλήθεια λάμπει. Και η αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 14ο Ευρωπαϊκό τρόπαιο του σε ομαδικό άθλημα του ερασιτέχνη, με τον Παναθηναϊκό να παραμένει κολλημένος στο απόλυτο μηδέν...

Διαβάστε επίσης

Τα παραμύθια για το ευρω-ΟΑΚΑ του Παναθηναϊκού

Τα παραμύθια για το ευρω-ΟΑΚΑ του Παναθηναϊκού

Το παραμύθι για τις μνήμες του ευρω-ΟΑΚΑ του «πράσινου» πρέσβη, είναι καλό, αλλά δεν έχει δράκο. Η αλήθεια είναι διαφορετική και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει στοιχεία που εκθέτουν τα ψέματα και τα αφηγήματα.

Υβρις-νέμεσις: Γιατί η ζωή είναι τόσο σκληρή με τους Παναθηναϊκούς;

Υβρις-νέμεσις: Γιατί η ζωή είναι τόσο σκληρή με τους Παναθηναϊκούς;

Ρέαμπτσιουκ, ευρωπαϊκό βόλεϊ, 16-1, Μπρούμα.. Γιατί τα όνειρα του Παναθηναϊκού συντρίβονται πάντα με το χειρότερο τρόπο; Γιατί η ζωή τους «μελανιάζει» με χαστούκια σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Ερασιτέχνη; Διαβάστε αυτό το άρθρο της Αθλητικής διαπλοκής και υποσχόμαστε ότι θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

Βαζέχα ο βουτηχτής, ο Πειραιάς του Σπάθα, Κυράστας και Βαρδινογιάννης

Βαζέχα ο βουτηχτής, ο Πειραιάς του Σπάθα, Κυράστας και Βαρδινογιάννης

Μνήμες «παράγκας»: Σαν σήμερα ο Βαζέχα βουτάει για το σταυρό 2 μέτρα εκτός περιοχής και κερδίζει πέναλτι νίκης στις καθυστερήσεις με υπόδειξη διαιτητή του συνδέσμου Πειραιά! Οι δηλώσεις Κυράστα για «αλλοίωση» και «δολοφονία» και η αξέχαστη παρέμβαση του Βαρδινογιάννη. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει μία ξεχασμένη ιστορία...

Υπόθεση Σκάρπα και SDNA: Το χρονικό της σφαλιάρας

Υπόθεση Σκάρπα και SDNA: Το χρονικό της σφαλιάρας

Ο Βραζιλιάνος Γκουστάβο Σκάρπα ντύθηκε στα ερυθρόλευκα και η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει το χρονικό του απόλυτου δημοσιογραφικού διασυρμού του τελευταίου χρόνου: SDNA και υπόθεση Σκάρπα. Καλή απόλαυση!