Το παραμύθι ότι ο ΠΑΟ έκανε την Ελλάδα 6η και της χάρισε τρεις θέσεις στο Champions League
«Χάρη στον Παναθηναϊκό η Ελλάδα έφτασε έκτη στο ranking της ΟΥΕΦΑ και είχε τρεις ομάδες στο Champions League»: Ένα από τα μεγαλύτερα παραμύθια που έχει ακουστεί ποτέ. Η Αθλητική διαπλοκή αποδεικνύει την αλήθεια με στοιχεία και ντοκουμέντα...
Καθώς πλησιάζουμε στους προκριματικούς αγώνες των Ελληνικών ομάδων στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Αθλητική διαπλοκή συνεχίζει τις αναλύσεις και τις έρευνες αναφορικά με τον φάκελο «Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη».
Στις 15 Ιουνίου, παρουσιάσαμε την αλήθεια για τις «εγγυημένες παρουσίες του Ολυμπιακού» σε ευρωπαϊκούς ομίλους και για τις επιδόσεις των Ερυθρόλευκων στα προκριματικά. Διαβάστε το, πατώντας εδώ.
Στις 22 Ιουνίου, παρουσιάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα με τις διαχρονικές ταπεινώσεις του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Διαβάστε το, πατώντας εδώ.
Στις 6 Ιουλίου, παρουσιάσαμε τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τη σύγκριση μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Διαβάστε την, πατώντας εδώ.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα ακόμα πράσινο παραμύθι, το οποίο φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής.
Ως γνωστόν, οι φίλοι του Παναθηναϊκού είναι μεγαλωμένοι με παραμύθια σε μία προσπάθεια να ισοσκελιστεί η «πείνα» από την έλλειψη τίτλων. Οι δήθεν «χιλιάδες τίτλοι», οι δήθεν «παράγκες», οι δήθεν «πορείες» είναι μερικά από αυτά.
Το παραμύθι που θα μας απασχολήσει σήμερα, έχει ως εξής:
«Οι πορείες του Παναθηναϊκού ανέβασαν τη βαθμολογία της Ελλάδας και έφεραν τη χώρα μας έκτη στην Ευρώπη, ενώ είχαμε 3 εκπροσώπους στο Champions League. - Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν αγωνιζόταν στην Ευρώπη, γι αυτό η χώρα μας είχε κατρακυλήσει στην κατάταξη».
Πράγματι τη σεζόν 2003/04 η χώρα μας εκπροσωπήθηκε με τρεις ομάδες στους ομίλους του Champions League. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτοι είχαν εγγυημένο εισιτήριο (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), ενώ η ΑΕΚ έδωσε προκριματικά.
Όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ο αριθμός των ομάδων που εκπροσωπούν μία χώρα στην Ευρώπη, προκύπτει από τη βαθμολογία της χώρας στην πενταετία και ισχύει από τη μεθεπόμενη σεζόν.
Για παράδειγμα, τη σεζόν που αναμένουμε (2023/24) λαμβάνεται υπόψη η επίδοση των Ελληνικών ομάδων την πενταετία μέχρι το 2021/22 (όχι μέχρι το 2022/23), δηλαδή υπολογίζεται η περίοδος 2017/18 - 2021/22.
Όταν λοιπόν η χώρα μας είχε τρεις εκπροσώπους στο Champions League (2003/04), ελήφθη υπόψη η βαθμολογία της χώρας μας την περίοδο 1997/98 - 2001/02.
Ο Ολυμπιακός συνέβαλε στη βαθμολογία της χώρας μας με την πρόκρισή του στους ομίλους του Champions Legue (απέκλεισε την Μοζίρ) και συγκεντρώνοντας 5 βαθμούς στον όμιλο, παρά τις διαιτητικές σφαγές στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου συμμετείχε η Ρεάλ που κατέκτησε το τρόπαιο, μαζί με Πόρτο και Ρόζενμποργκ.
Ο δε ΠΑΟΚ απέκλεισε την Σπάρτακ Τρνάβα, αλλά και την Άρσεναλ, φτάνοντας στους «32» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Αντίθετα ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή πορεία, φτάνοντας στα προημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης και χάνοντας στις λεπτομέρειες την πρόκριση στην τετράδα. Το καλοκαίρι απέκλεισε στα προκριματικά την Ανόρθωση με δύο νίκες, ενώ στον όμιλο απέναντι σε Άγιαξ, Πόρτο, Κοράσια Ζάγκρεμπ συγκέντρωσε 11 βαθμούς. Επίσης, πήρε μία ισοπαλία στους «8» με την Γιουβέντους.
06/11/1998
Τι έκανε ο Παναθηναϊκός εκείνη την εποχή που η Ελλάδα ήταν ήδη έβδομη στο ranking της ΟΥΕΦΑ; Τερμάτιζε τελευταίος στον όμιλό του. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό ρεπορτάζ μετά την εντός έδρας ήττα του τριφυλλιού στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων από «τα δεύτερα» της αδιάφορης Άρσεναλ στο ΟΑΚΑ:
10/12/1998
1999/00
2000/01
Ωστόσο ο Παναθηναϊκός είχε αποκαρδιωτική πορεία στη δεύτερη φάση των ομίλων και τερμάτισε τελευταίος με μόλις 2 βαθμούς.
Ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 5 βαθμούς στο δικό του όμιλο και αποκλείστηκε. Η δε ΑΕΚ έφτασε μέχρι τους «16» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και ο ΠΑΟΚ μέχρι τους «32».
Οι «πράσινοι» προπαγανδιστές προσπαθούν αδίστακτα να οικειοποιηθούν την άνοδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο ranking, όπως προσπάθησαν ανερυθρίαστα να οικειοποιηθούν ακόμα και την κατάκτηση του Euro από την εθνική μας ομάδα. Μηδενίζουν συνειδητά τις ευρωπαϊκές επιτυχίες, όχι μόνο του αιωνίου αντιπάλου τους, αλλά και των υπόλοιπων Ελληνικών ομάδων και ισχυρίζονται ότι «οι πορείες της Πανάθας» έφεραν την Ελλάδα έκτη στην Ευρώπη και έδωσαν τρία εισιτήρια για το Champions League στις Ελληνικές ομάδες!
Όπως είδαμε, ο Παναθηναϊκός είχε μία μόνο καλή χρονιά στην πενταετία 1997-2002, την τελευταία (2001/02), ενώ ήδη από το 1998 η Ελλάδα είχε αναρριχηθεί στην έβδομη θέση του ranking.
Μέσα στην πενταετία που έφερε την Ελλάδα στην έκτη θέση της Ευρώπης, ο Ολυμπιακός είχε περισσότερες καλύτερες χρονιές από τον Παναθηναϊκό και συνολικά καλύτερη παρουσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά ήταν τα «χρυσά» χρόνια του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, καθώς από τότε και μέχρι σήμερα ο Παναθηναϊκός έχει ξεχάσει ακόμα και τις υποτιθέμενες πορείες, με αποκορύφωμα το ότι έχει να νικήσει 11 χρόνια σε ευρωπαϊκό όμιλο και 15 χρόνια συγκεκριμένα στο Champions League!
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΩΝ 90s ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ 00s
Είναι γεγονός ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με 20 χρόνια πριν γι αυτό και η Ελλάδα από έκτη έχει καταλήξει εικοστή. Οι ανερυθρίαστοι ψεύτες αποδίδουν την πτώση της χώρας μας στο ranking στον Ολυμπιακό που είναι η μοναδική ομάδα που δίνει βαθμούς στη χώρα.
Ας δούμε σε τι επίπεδα κινούνται οι Ελληνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια:
Παναθηναϊκός: Ανυπαρξία από την Ευρώπη για χρόνια, αλλά και πριν από την ανυπαρξία γνώριζε ήττες και αποκλεισμούς από ομάδες όπως η Οντένσε, η Κοπεγχάγη, η Εστορίλ, η Καμπάλα, κτλ. Το αποτέλεσμα ήταν να κατρακυλήσει στη θέση 240 του ranking της ΟΥΕΦΑ πίσω και από τον Αστέρα Τρίπολης...
ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του βορρά έχει το μνημειώδες αρνητικό ρεκόρ με 0/7 σε προκριματικά Τσάμπιονς λιγκ. Μόνο ομάδες από τη Μάλτα και το Λιχτενστάιν έχουν αντίστοιχες επιδόσεις. Τα τελευταία χρόνια μοναδική τυχερή παρένθεση ήταν η σεζόν 2001/02 στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση (Conference League). Από κει και πέρα, ο ΠΑΟΚ έχει γνωρίσει ντροπιαστικές ήττες και αποκλεισμούς από ομάδες όπως η Έστερσουντ, η Σλόβαν, η Μπάτε, η Κρασνοντάρ και η Λέφσκι.
ΑΕΚ: Η ΑΕΚ πέτυχε το αδιανόητο «επίτευγμα» να τερματίσει με μηδέν βαθμούς σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ το 2018 και τα επόμενα χρόνια γνώρισε ντροπιαστικές ήττες και αποκλεισμούς από ομάδες όπως η Ζόρια Λουχάνσκ και η Βέλεζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στην ιστορία της η ένωση δεν έχει περάσει από όμιλο Τσάμπιονς λιγκ και ποτέ δεν έχει κάνει διπλό στη διοργάνωση.
Όταν λοιπόν οι Ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να φτάσουν ούτε στα προκριματικά του Αυγούστου στο Conference League, πώς περιμένει κανείς να συγκριθεί η εποχή αυτή με την εποχή που ο Πανιώνιος έδινε αγώνες για πρόκριση στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης;
Αυτά είναι τα αίτια της κατάρρευσης του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο ranking της ΟΥΕΦΑ...
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αντίθετα, ο Ολυμπιακός συνέχισε να πριμοδοτεί μόνος του το Ελληνικό ποδόσφαιρο:
2011/12: Εννέα βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με Άρσεναλ, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ και στη συνέχεια πορεία στους «16» του Europa League.
2012/13: Εννέα βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς λιγκ με Άρσεναλ, Σάλκε, Μονπελιέ.
2013/14: Δέκα βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς λιγκ με Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα, Άντερλεχτ και πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ όπου νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
2014/15: Εννέα βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάλμε.
2015/16: Εννέα βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με Μπάγερν, Άρσεναλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
2016/17: Οκτώ βαθμοί σε όμιλο Europa league και πορεία στους «16» του Europa League.
2018/19: Δέκα βαθμοί σε όμιλο Europa League με Μίλαν, Ρεάλ Μπέτις, Ντουντελάνζ.
2019/20: Τρεις προκρίσεις σε καλοκαιρινά προκριματικά με 5 νίκες και 1 ισοπαλία σε 6 αγώνες, τέσσερις βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα που το κατέκτησε (Μπάγερν), τη φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν (Τότεναμ) και τον Ερυθρό Αστέρα και στη συνέχεια πορεία στους «16» του Europa League με πρόκριση επί της Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο και ταυτόχρονα νταμπλ στην Ελλάδα.
2020/21: Πρόκριση επί της Ομόνοιας, 3 βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλεισμός Αϊντχόφεν στους «32» του Europa League και πορεία στους «16» του Europa League με νίκη στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ.
2016 - 2021: Δέκα σερί προκρίσεις σε καλοκαιρινά προκριματικά επί ομάδων από δέκα διαφορετικές χώρες:
2016: Αρούκα (Πορτογαλία)
2017: Παρτίζαν (Σερβία), Ριέκα (Κροατία)
2018: Λουκέρνη (Ελβετία), Μπέρνλι (Αγγλία)
2019: Πλζεν (Τσεχία), Μπασακσεχίρ (Τουρκία), Κρασνοντάρ (Ρωσία)
2020: Ομόνοια (Κύπρος)
2021: Νέφτσι (Αζερμπαϊτζάν).
Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει πετύχει 7 σερί σπαθάτες και παληκαρίσιες παρουσίες στην κορυφαία διοργάνωση από το 2007 μέχρι το 2016 κόντρα σε μαγαθήρια και με σφαγιαστικές διαιτησίες, επιτεύγματα που καμία άλλη Ελληνική ομάδα δεν έχει δει ούτε στον ύπνο της. Ο πίνακας τα λέει όλα:
Και όμως κάποιοι κατηγορούν τον Ολυμπιακό για την πτώση της Ελλάδας στο ranking, παρότι είναι η μοναδική ομάδα που φέρνει βαθμούς στη χώρα!
Όμως η αλήθεια είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι είναι η μοναδική ομάδα που πριμοδοτεί διαχρονικά το Ελληνικό ποδόσφαιρο στο ranking της ΟΥΕΦΑ, παρότι αντιμετωπίζουν πάντα δυσκολότερους αντιπάλους, λόγω των συμμετοχών τους στο Champions League.
Οι αθεόφοβοι στον Παναθηναϊκό το προσπάθησαν όμως ακόμα και αυτό! Επιχείρησαν να μετατρέψουν την ανυπαρξία τους σε όπλο, με τη λογική «Λείπουμε γι αυτό η Ελλάδα καταρρέει στο ranking»!
Το θράσος ήταν τέτοιο, που ύψωναν το δάχτυλο στον Ολυμπιακό που έδινε βαθμούς στην Ελλάδα, όταν εκείνοι ήταν κυριολεκτικά ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ!
Κλείνοντας, αντιγράφουμε από άρθρο του SDNA:
«Η σταδιακή οπισθοχώρηση του Παναθηναϊκού και η για πολλά χρόνια πτωτική πορεία της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ λόγω της ισοπέδωσης του ανταγωνισμού από τον έναν που ήθελε να τα έχει όλα δικά του έφερε αποτελέσματα που δυστυχώς ήταν δεδομένο ότι θα τα βρίσκαμε μπροστά μας...».
Ρωτάμε:
Αφού λοιπόν οι ευρωπαϊκές αποτυχίες των αντιπάλων του Ολυμπιακού οφείλονται στον κακό Ολυμπιακό που ήθελε να τα έχει όλα δικά του, τότε πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε και πέτυχε στο παρελθόν τις ευρωπαϊκές πορείες για τις οποίες σήμερα οι φίλαθλοί του δηλώνουν περήφανοι;
Όταν το 2001/02 ο Παναθηναϊκός έφτανε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και έδινε μάχες με την Μπαρτσελόνα για μια θέση στα ημιτελικά, δεν είχαμε την καρδιά της εποχής Κόκκαλη; Δεν υποτίθεται ότι ο Ολυμπιακός τα ήθελε όλα δικά του;
Όταν το 2002/03 ο Παναθηναϊκός έφτανε στα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και έδινε μάχη με την Πόρτο του Μουρίνιο για μια θέση στα ημιτελικά, δεν είχαμε την καρδιά της εποχής Κόκκαλη;
Θυμίζουμε ότι το 2002 ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη κατέκτησε το έκτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και το 2003 το περίφημο έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα μετά το ντέρμπι της Ριζούπολης.
Αφού λοιπόν ο Ολυμπιακός τα ήθελε όλα από τότε, γιατί ο Παναθηναϊκός υποτίθεται ότι κατάφερνε κάποιες χρονιές να σταθεί αξιοπρεπώς στην Ευρώπη παρά την ισοπέδωση του ανταγωνισμού, ενώ τώρα είναι εντελώς ανύπαρκτος;
Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Καμία ισοπέδωση του Ολυμπιακού που τα ήθελε όλα δικά του, δεν ευθύνεται για την ευρωπαϊκή ανυπαρξία Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Κανένας Μαρινάκης δεν φταίει για τις βραδιές με Καμπάλα και Εστορίλ. Το μόνο που φταίει είναι οι κακές διοικήσεις, οι λάθος επιλογές και φυσικά όσοι αγαπάνε τις ομάδες τους που εφησυχάζουν από τέτοια άρθρα, όπως αυτό του SDNA.
Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και στις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες: Δεν ευθύνεται καμία ισοπέδωση ανταγωνισμού από τον Ολυμπιακό που ο ΠΑΟΚ βλέπει την πλάτη ευρωπαϊκών χωριών όπως η Λέφσκι. Ο ΠΑΟΚ είχε άφθονο χρήμα από τις ΑΜΚ του Ιβάν Σαββίδη και τα απεριόριστο μπάτζετ, από πωλήσεις παικτών, έσοδα από την ΟΥΕΦΑ, κτλ, για να μπορέσει να υποτάξει θηρία όπως η Έστερσουντ, η Σλόβαν και η Λέφσκι.
Παρόλα αυτά η μισή Ελλάδα παραμένει κοιμισμένη. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε τον ύπνο τους με ντοκουμέντα και στοιχεία.