Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αφιέρωμα: Τρία χρόνια από την εισήγηση υποβιβασμού του Ολυμπιακού και τη σφαλιάρα του αιώνα

Αφιέρωμα: Τρία χρόνια από την εισήγηση υποβιβασμού του Ολυμπιακού και τη σφαλιάρα του αιώνα
Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 - 16:07

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την εισήγηση υποβιβασμού του Ολυμπιακού που κατέπεσε με κρότο στα δικαστήρια. Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει μία εντυπωσιακή αναδρομή με την ανθρωποφαγία των αντιολυμπιακών ΜΜΕ που στο τέλος κατάπιαν τη γλώσσα τους, η οποία θα σας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας των αντιολυμπιακών μηχανισμών...

Σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια, έγινε γνωστό ότι υπήρξε εισήγηση υποβιβασμού της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, στα πλαίσια του πειθαρχικού ποδοσφαιρικού ελέγχου για την ποινική δικογραφία που εκδικαζόταν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών με κατηγορούμενο τον Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλους ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

Στις 25/09/2020 και αφού προηγήθηκε ανοιχτή δίκη, οι τρεις τακτικοί δικαστές της επιτροπής δεοντολογίας απέρριψαν ομόφωνα και επί της ουσίας την πρόταση υποβιβασμού για τα απαράγραπτα αδικήματα, ενώ στις 28/01/2021 οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ομόφωνα και στο ποινικό δικαστήριο με απόφαση τριών ακόμα τακτικών δικαστών που επίσης ήταν ομόφωνη, ενώ για την ίδια υπόθεση ο Ολυμπιακός είχε δικαιωθεί και στο CAS το 2015, όπου είχε προσφύγει ο Παναθηναϊκός για να πετύχει τον αποκλεισμό των Ερυθρόλευκων από το Champions League.

Πλήρης και ομόφωνη αθώωση πειθαρχικά και ποινικά χωρίς ντροπιαστικές τροπολογίες να αλλάζουν τις ποινές, όπως συνέβη αλλού...

Αξίζει όμως μία αναδρομή στον τρόπο που χειρίστηκαν τα αθλητικά ΜΜΕ την εισήγηση υποβιβασμοιύ του Ολυμπιακού. Μία αναδρομή που θα σας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που δημιουργείται η τοξικότητα και ο φανατισμός στον πολύπαθο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΠΡΑΣΙΝΗ», 25/04/2020
Στις 25/04/2020 η εφημερίδα «Πράσινη» κυκλοφορεί με τίτλο «ΕΚΕΙ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ». Τρία χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός έχει αθωωθεί για την υπόθεση, δεν υποβιβάστηκε ποτέ και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ελλάδας, ενώ εφημερίδα «Πράσινη» έκλεισε...


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «METROSPORT», 25/04/2020
Στις 25/04/2020 η αθλητική εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας «Metrosport» κυκλοφορεί με τίτλο: «ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ - Κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει Ολυμπιακό και Μαρινάκη - Άνοιξαν λάκο και θα πέσουν μέσα - Έξω από την Ευρώπη».

Στην κατάληξη της υπόθεσης, ο Ολυμπιακός (που σύμφωνα με την Metrosport κανείς δεν μπορούσε να τον γλιτώσει) απαλλάχθηκε και μάλιστα ομόφωνα, ενώ φυσικά δεν βρέθηκε έξω από την Ευρώπη.

26/09/2020 (την επομένη της αθώωσης του Ολυμπιακού από την επιτροπή Δεοντολογίας)
Απίστευτο! (Ή αλλιώς: «Στο πρωτοσέλιδό μας στις 25/04 λέγαμε ότι τίποτα δεν γλιτώνει τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη αλλά τελικά απαλλάχθηκαν!»)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FORZA
«Ετοιμάζει βαλίτσες για Β εθνική ο ΟΣΦΠ - Μόνο με κρατική παρέμβαση θα αποφύγει το μοιραίο»

Τελικά, κρατική παρέμβαση δεν υπήρξε (όπως έγινε με την τροπολογία που αφορούσε άλλους) και ο Ολυμπιακός αθωώθηκε με δικαστική απόφαση. Η δε Forza κατάπιε τη γλώσσα της και περιορίστηκε σε μία απλή αναφορά στο φύλλο της 26/09/2020: «Αθώοι Ολυμπιακός και Ατρόμητος»...

SDNA.GR
Φυσικά από το πάρτι της πρότασης υποβιβασμού του Ολυμπιακού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ιστοσελίδα SDNA η οποία όμως δεν έδωσε εξίσου ηχηρή παρουσία όταν ο Ολυμπιακός αθωώθηκε...

Στις 23/04/2020 ο δημοσιογράφος Σταύρος Κόλκας προφητεύει ότι η εισήγηση της ερευνήτριας θα είναι δεσμευτική για το δικαστικό τμήμα:


Στις 27/04/2020 ο δημοσιογράφος, κ. Σταύρος Κόλκας εμφανίζεται βέβαιος για την καταδίκη στην επιτροπή Δεοντολογίας. Το ίδιο έλεγε από το 2015 όταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση μένοντας εν τέλει με τον καημό:

Στο άρθρο του της 27/04/2020 καταλήγει ως εξής: «Πέστε για να αλλάξετε και μυαλά». Τελικά ο Ολυμπιακός αθωώθηκε, δεν υποβιβάστηκε και από εκείνη την ημερομηνία έχει πάρει άλλα 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Δεν έβαλε μυαλό...


Στις 26/04/2020, ο διευθυντής του SDNA Βασίλης Παπαθεοδώρου, χωρίς σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας γράφει δημόσια ότι ο Ολυμπιακός πιάστηκε με το μαντρί στην πλάτη επειδή το λέει το κατηγορητήριο. Ωστόσο, σε κανέναν νομικό πολιτισμό, η ανάγνωση του κατηγορητηρίου δεν καταδεικνύει ενοχή. Η ενοχή ή η αθωότητα προκύπτουν μέσα από δίκη όπου κρίνεται αν ευσταθεί το κατηγορητήριο.


Άλλωστε ο ίδιος άνθρωπος όταν είχε εκδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα τo 2018 είχε τοποθετηθεί δημόσια, μιλώντας για «Λαιστρυγονες», «Κύκλωπες» και άλλα κωμικά, λέγοντας ότι «ήταν όλα αλήθεια».


Mία τέτοια τοποθέτηση παραβίασε κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας. Όταν εν τέλει ήρθε η διπλή δικαστική αθώωση (πειθαρχικά στις 25/09/2020 και ποινικά στις 28/01/2021) ο κ. Παπαθεοδώρου δεν μας είπε ποτέ ότι «όλα ήταν ψέματα»...

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ
Οι τίτλοι σόκαραν και καταστρατήγησαν το τεκμήριο της αθωότητας, κατηγορώντας μία ποδοσφαιρική ομάδα ότι διασύρει το ποδόσφαιρο και τη χώρα, επειδή αντιμετωπίζει κατηγορίες για τις οποίες αργότερα αθωώθηκε ομόφωνα από 2 δικαστήρια!


Στο SDNA ειρωνεύτηκαν το υποτιθέμενο θάψιμο της είδησης για την πρόταση υποβιβασμού από τα υπόλοιπα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για ενημέρωση επιπέδου Βόρειας Κορέας. Όταν όμως Ολυμπιακός και Μαρινάκης απαλλάχθηκαν το SDNA ήταν εκείνο που περιορίστηκε σε μία απλή αναφορά της αθώωσης...
Το επιστέγασμα όλων αυτών ήταν και μία έκτακτη τρίωρη εκπομπή του site διαδικτυακά στις 24/04/2020, αφιερωμένη στο θέμα. Καλεσμένη όλη η dream team: Παπαθεοδώρου, Ασβεστάς, Θωμαΐδης, Μπαλτάκος.
Στο ξεκίνημα της εκπομπής ο Βασίλης Παπαθεοδώρου αναφέρεται στον Κυριάκο Θωμαΐδη που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της δικογραφίας για την υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«...Κυριάκος Θωμαΐδης: ο άνθρωπος ο οποίος εδώ και χρόνια... πόσες δεκαετίες ρε Κυριάκο, σε κυνηγάνε, λένε ότι πετάς λάσπη, ότι συκοφαντείς και στο τέλος το κακό για όσους τον κατηγορούν είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνήθως δικαιώνεται...».

Ακούγοντας αυτή τη φράση ο κύριος Θωμαΐδης χαμογελάει και κουνάει τα χέρια του χαρακτηριστικά...

Τι έγινε λοιπόν στο τέλος που ο συγκεκριμένος άνθρωπος δήθεν δικαιώνεται; Στο τέλος η πρόταση υποβιβασμού απορρίφθηκε ομόφωνα και απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες Μαρινάκης και Ολυμπιακός. Άρα όχι, ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν δικαιώθηκε...

Πιο απολαυστικός από όλους ο Κυριάκος Θωμαΐδης που προεξοφλούσε την καταδίκη του Ολυμπιακού και στο blog του:

Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
554 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2017
2 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΩΩΣΕΙΣ!
Όσο οι κατηγορίες εκκρεμούσαν, το SDNA μόνο μέχρι το 2017 είχε αφιερώσει 554 άρθρα!!! Και μάλιστα το διατυμπάνιζε.


Όταν λοιπόν εκδόθηκε η απαλλακτική απόφαση του τριμελούς δικαστικού τμήματος της επιτροπής δεοντολογίας στις 25/09/2020, το SDNA περιορίστηκε σε μία απλή αναφορά. Το ίδιο έκανε όταν ήρθε και η αθώωση στο ποινικό δικαστήριο στις 28/01/2021:

Αλήθεια όπως θα έλεγε και το ίδιο το site, μήπως στην Βόρεια Κορέα θα είχαμε καλύτερη ενημέρωση για την κατάληξη της υπόθεσης;

Δύο άρθρα για την αθώωση απέναντι σε εκατοντάδες άρθρα για τις κατηγορίες! Και όλα αυτά για μία υπόθεση που ταλαιπώρησε τον Ολυμπιακό για 7 χρόνια με προτάσεις υποβιβασμού, περιοριστικούς όρους, προσφυγές στην ΟΥΕΦΑ για ευρωπαϊκό αποκλεισμό, κτλ! Εδώ δεν είδαν κάποια σκευωρία...

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε και τη νομική εκτίμηση που είχε κάνει ο κ. Τάκης Μπαλτάκος. Ο άνθρωπος που σήμερα βρίσκεται στην προεδρία της Ελληνικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για να φέρει υποτίθεται «καλύτερες μέρες» στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, είχε πάει μνημειωδώς «στον κουβά» με τη νομική του εκτίμηση να αποδεικνύεται λανθασμένη, καθώς είχε χαρακτηρίσει «δεμένη» την εισήγηση υποβιβασμού:

ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Τρία χρόνια μετά, η ιστορία αυτή διδάσκει πολλά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αναλύσαμε τη στάση των ΜΜΕ μόνο στην εισήγηση υποβιβασμού του Ολυμπιακού τον Απρίλιο του 2020 και όχι σε όλη την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής από τον Δεκέμβριο του 2014 όταν είχαν ξεσαλώσει ακόμα περισσότερο.

ΠΑΕ Ολυμπιακός και Βαγγέλης Μαρινάκης απαλλάχθηκαν για την υπόθεση παντού, αλλά κανένας δεν ζήτησε μία συγγνώμη. Υπήρξαν ξεκάθαρες συκοφαντίες, παραβιάστηκε κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας και φυσικά φανατίστηκε ακόμα περισσότερο η κοινή γνώμη.

Το κερασάκι στην τούρτα; Τα ΜΜΕ έχουν καταφέρει να κάνουν πλύση εγκεφάλου στον κόσμο πείθοντάς τον ότι ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα εκείνη την περίοδο, επειδή... «ταλαιπωρήθηκε» στα δικαστήρια για την υπόθεση της καταγγελλόμενης πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη, για την οποία δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος υποβιβασμού, καθώς φρόντισε η κυβέρνηση για αυτό μόλις λίγες ώρες μετά το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού!

Αντίθετα ο Ολυμπιακός είχε ενεργή εισήγηση υποβιβασμού από τις 25/04/2020 μέχρι τις 25/09/2020, δηλαδή για 4 ολόκληρους μήνες και παρόλα αυτά δεν επηρεάστηκε και κατέκτησε το πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφορά και πέτυχε το νταμπλ με μισή ομάδα στον τελικό του Βόλου, με κερασάκι στην τούρτα τις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές, όπως τον αποκλεισμό της Άρσεναλ μέσα στο «Emirates».

Τα συμπεράσματα για το πως λειτουργούν οι αντιολυμπιακοί μηχανισμοί, ανήκουν σε εσάς...

Διαβάστε επίσης

Η ΕΠΟ και το SDNA σας παρουσιάζουν την επιθεώρηση «Τελικός κυπέλλου»!

Η ΕΠΟ και το SDNA σας παρουσιάζουν την επιθεώρηση «Τελικός κυπέλλου»!

Η ΕΠΟ συνεχίζει να... «επιβάλλει το ρυθμό της», έναν ρυθμό περιφερόμενου θιάσου και εδώ και μήνες μαζί με το αγαπημένο της site παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κωμωδία της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας: «Τελικός κυπέλλου στα χρόνια του Μπαλτάκου». Απολαύστε το χρονικό...

Το νέο γλέντι του ερασιτέχνη Ολυμπιακού στο SDNA που δεν πετυχαίνει βαλσαμωμένο ελέφαντα

Το νέο γλέντι του ερασιτέχνη Ολυμπιακού στο SDNA που δεν πετυχαίνει βαλσαμωμένο ελέφαντα

«Στον Ολυμπιακό θυσίασαν τμήματα όπως το πινγκ πονγκ για να πετύχουν σε βόλεϊ και μπάσκετ γυναικών», κραύγαζε το sdna. Και τελικά ο αυτοκράτορας του ερασιτεχνικού αθλητισμού τους διέλυσε και στα μεν και στα δε! Απολαύστε το ξεβράκωμα που τους έκανε ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός!

Η σοκαριστική αναδρομή των διαιτησιών στους φετινούς αγώνες της ΑΕΚ

Η σοκαριστική αναδρομή των διαιτησιών στους φετινούς αγώνες της ΑΕΚ

Οι πρωτοφανείς διαιτητικές αποφάσεις υπέρ της ΑΕΚ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έχουν προκαλέσει τεκτονικές αντιδράσεις στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Το κερασάκι στην τούρτα το βιώσαμε όλοι χθες το βράδυ. Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει την ανασκόπηση της φρίκης από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα... Τι συμβαίνει από το 2015 έως σήμερα και πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Συνέντευξη Ανδρεόπουλου: Καταρρέουν τα πράσινα αφηγήματα για το ευρωπαϊκό στο βόλεϊ

Συνέντευξη Ανδρεόπουλου: Καταρρέουν τα πράσινα αφηγήματα για το ευρωπαϊκό στο βόλεϊ

Η αλήθεια πάντα θα βρίσκει τρόπο να λάμπει. Τα αφηγήματα των «πράσινων» ηττημένων του ευρωπαϊκού ημιτελικού κατέρρευσαν ακόμα και μέσα από τη συνέντευξη του προπονητή τους στο αγαπημένο τους site, το SDNA. Δείτε τα σημεία της συνέντευξης που κάποιοι κρύβουν...