Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όλη η αλήθεια για τη συγγνώμη της FIBA και το στιγματισμένο ευρωπαϊκό του ΠΑΟ το 1996

Όλη η αλήθεια για τη συγγνώμη της FIBA και το στιγματισμένο ευρωπαϊκό του ΠΑΟ το 1996
Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 - 14:28

Σαν σήμερα το πρώτο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ το 1996 και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει με στοιχεία την ιστορική αλήθεια για τη συγγνώμη της FIBA προς την Μπαρτσελόνα.

Ήταν 11 Απριλίου 1996, όταν ο Παναθηναϊκός έγινε ο πέμπτος κατά σειρά Ελληνικός σύλλογος που κατακτούσε ευρωπαϊκό τίτλο σε οποιοδήποτε άθλημα (μετά την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και τον Ολυμπιακό) και ο δεύτερος Ελληνικός σύλλογος που έφτασε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ, μετά τον Ολυμπιακό που είχε φτάσει σε δύο συνεχόμενους τελικούς το 1994 στο Τελ Αβίβ και το 1995 στη Σαραγόσα.

Αντίπαλός του στον τελικό, ήταν η Μπαρτσελόνα, η οποία έχασε από το τριφύλλι με σκορ 67-66. Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός έγινε... πρωταθλητής Ευρώπης, παρότι μετρούσε 12 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα στην Ελλάδα! Όμως εκείνο το ευρωπαϊκό, είναι το πιο στιγματισμένο που κατακτήθηκε ποτέ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σας παρουσιάζουμε τα επιχειρήματα των ιστορικών του Παναθηναϊκού και την πλήρη ιστορική αλήθεια.

1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Η ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΑΠΑ ΤΟΥ ΒΡΑΝΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Προτού περάσουμε στο «ψητό» αναφορικά με την περίφημη δήλωση συγγνώμης, οφείλουμε να ρίξουμε μια ματιά στο διαιτητικό κομμάτι του τελικού. Χωρίς καμία αμφιβολία, το τελικό σκορ έπρεπε να είναι 67-68 υπέρ της Μπαρτσελόνα.

Όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, το κόψιμο του Στόγιαν Βράνκοβιτς στο λει απ του Μοντέρο της Μπαρτσελόνα, ήταν αντικανονικό, καθώς η μπάλα είχε χτυπήσει πρώτα στο ταμπλό. Συνεπώς, το καλάθι έπρεπε να μετρήσει και η κούπα να πάει στην Βαρκελώνη.

Το βίντεο της φάσης:

Το βασικό επιχείρημα των οπαδών του Παναθηναϊκού, είναι ότι στην περίφημη φάση, είχε κολλήσει το επίσημο χρονόμετρο του αγώνα, κάτι που όντως συνέβη, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Αυτό που σκοπίμως αποσιωπούν, είναι ότι, ακόμα και αν δεν είχε κολλήσει το χρονόμετρο, το λει απ του Μοντέρο θα ήταν και πάλι εμπρόθεσμο! Το πάγωμα του χρόνου δεν εξυπηρέτησε στο παραμικρό την Μπαρτσελόνα.

Παρόλα αυτά, πράγματι το χρονόμετρο κόλλησε και στον Παναθηναϊκό επικαλούνται ότι η φάση ήταν μη γενόμενη και ότι η μπάλα έπρεπε να δοθεί στην Μπαρτσελόνα με όσο χρόνο απέμενε έως εκείνη τη στιγμή (4,9 δευτερόλεπτα), κάτι που επίσης δεν έγινε! Το ομολογούν άλλωστε και σε blog προσκείμενο στον Παναθηναϊκό που μοιράζει σανό για πρόβατα (sanogiaprobata).

«sanogiaprobata»:

«Οδός Καλαφάτη»:

Με λίγα λόγια, η Μπαρτσελόνα δεν ήταν απλά αδικημένη, ήταν δύο φορές αδικημένη! Η διπλή αδικία ήταν η εξής:

Πρώτον, αφού συνεχίστηκε η φάση και έτσι γράφτηκε η ιστορία του αγώνα, το καλάθι του Μοντέρο έπρεπε να κατακυρωθεί υπέρ των Καταλανών λόγω αντικανονικού κοψίματος. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος!

Δεύτερον, εφόσον η φάση ήταν άκυρη λόγω χρονομέτρου, έπρεπε να επαναληφθεί η επίθεση της Μπαρτσελόνα για 4,9 δευτερόλεπτα, στα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο, κάτι που δεν συνέβη!

Ουσιαστικά, το πάγωμα στο χρονόμετρο αδίκησε τους Καταλανούς σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα κυριολεκτικό δώρο Θεού στον Παναθηναϊκό που ακόμα και σήμερα το αξιοποιούν υπέρ τους. Το καλάθι του Μοντέρο ήταν νόμιμο και εμπρόθεσμο και με την τεχνολογία του instant replay, πρωταθλήτρια Ευρώπης θα είχε αναδειχθεί η Μπαρτσελόνα.

2. Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΗΣ FIBA ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Τις επόμενες μέρες, το στίγμα επρόκειτο να γιγαντωθεί...

Μετά τον τελικό, η Μπαρτσελόνα κατέθεσε ένσταση προσφεύγοντας στο αρμόδιο αθλητικό δικαστήριο που υπάγεται στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.).

Ακολούθως, εκδόθηκε η περίφημη δήλωση στην οποία η FIBA παρείχε την περίφημη «συγγνώμη» προς την Μπαρτσελόνα, η οποία μετά την ηθική της αποκατάσταση, απέσυρε την προσφυγή και το ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού κηλιδώθηκε αιώνια.

Η ιστορική δήλωση είναι η εξής, στην Καταλανική, την Ισπανική, τη Γαλλική και την Αγγλική γλώσσα:



Το κείμενο αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Η FIBA αναγνωρίζει ότι στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα, συνέβησαν επιβεβαιωμένα λάθη στην εφαρμογή και την κατανόηση των κανόνων του μπάσκετ από τους διαιτητές και την γραμματεί
α...

Η FIBA παραδέχεται ότι εξ αιτίας αυτών των λαθών, η Μπαρτσελόνα είχε το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά...

...Η FIBA παρέχει στην Μπαρτσελόνα ηθική αποκατάσταση, για όποια προκατάληψη ίσως έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των λαθών που διαπράχθηκαν τα οποία μπορεί να επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα».

Με λίγα λόγια, η ίδια η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, με μία επιστολή με υπογραφές και σφραγίδες, αποκαθιστά ηθικά την Μπαρτσελόνα μετά τον τελικό με τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια η Μπαρτσελόνα απέσυρε την προσφυγή της και σταμάτησε το κυνήγι στην FIBA.

Εμείς θα σας παραθέσουμε τα «πράσινα» επιχειρήματα για την περίφημη ιστορική δήλωση με τον αντίλογο που υπάρχει για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Πρώτο επιχείρημα των «ιστορικών» του Παναθηναϊκού για την επιστολή:
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ»
Το πρώτο ανούσιο επιχείρημα από πλευράς ιστορικών του Παναθηναϊκού είναι ότι η επιστολή δεν περιλαμβάνει αυτούσια τη λέξη της συγγνώμης («sorry», «we apologize», κτλ), κάτι το οποίο φαίνεται τουλάχιστον αστείο.

«Οδός Καλαφάτη»:


«sanogiaprobata»:


Προσπερνάμε ότι ο διαχειριστής ενός blog δεν γνωρίζει πως μπαίνουν οι τόνοι στις λέξεις και ποιο είναι το Ελληνικό ερωτηματικό, αλλά ήθελε να δει τίτλο... «Sorry», λες και μιλάει η FIBA στον κολλητό της και μπαίνουμε στην ουσία:

Η φράση που περιλαμβάνεται στο κείμενο («moral compensation» - «ηθική αποκατάσταση»), όχι απλά έχει το ίδιο νόημα, αλλά είναι ακόμα βαρύτερη!

Αυτός που αποκαθίσταται ηθικά, είναι αυτός που έχει αδικηθεί.

Όταν λοιπόν η ίδια η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ αποκαθιστά ηθικά μία ομάδα λόγω διαιτητικών λαθών που αναγνωρίζει σε έναν τελικό, τότε έχει αναγνωριστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι αυτή η ομάδα έχει αδικηθεί και είναι η ηθική νικήτρια. Αυτός ήταν ο λόγος που η Μπαρτσελόνα απέσυρε την ένσταση!

Όπως βλέπουμε, το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» στις 11/05/1996 αναφέρει ότι «η ΦΙΜΠΑ ζήτησε επίσημα συγγνώμη από την Μπαρτσελόνα». Γιατί το έγραψαν; Μήπως ήταν κάποια κομμουνιστική σκευωρία της εφημερίδας κατά του Παναθηναϊκού μας;



Δεύτερο επιχείρημα των «ιστορικών» του Παναθηναϊκού για την επιστολή:
«ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΙΝΟΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»
Το δεύτερο ανούσιο επιχείρημα είναι ότι δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση υπέρ τίνος επηρεάστηκε το τελικό αποτέλεσμα! Επαναλαμβάνουμε τη διατύπωση του κειμένου:

«Η FIBA παρέχει στην Μπαρτσελόνα ηθική αποκατάσταση, για όποια προκατάληψη ίσως έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των λαθών που διαπράχθηκαν τα οποία μπορεί να επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα».

«sanogiaprobata»:


Πλέον τα επιχειρήματα φτάνουν στα επίπεδα πουλήματος τρέλας, καθώς η επιστολή παρέχει ηθική αποκατάσταση συγκεκριμένα στην Μπαρτσελόνα για τα διαιτητικά λάθη, οπότε ποια διευκρίνιση ζητάνε στον Παναθηναϊκό;

Η ηθική αποκατάσταση της FIBA απευθύνεται στην Μπαρτσελόνα και μόνο σε αυτήν!

Θα ήταν διαφορετικό αν ανέφερε η επιστολή ότι παρέχει σε αμφότερους τους φιναλίστ ηθική αποκατάσταση για τα διαιτητικά λάθη. Εδώ απευθύνεται μόνο στην Μπαρτσελόνα, άρα είναι ξεκάθαρο ότι η FIBA δεν γίνεται να αποκαθιστά ηθικά την Μπαρτσελόνα για λάθη που, σύμφωνα με τους «πράσινους φωστήρες» αδίκησαν τον Παναθηναϊκό!

Επίσης, η FIBA αναγνώρισε στο έγγραφο ότι μόνο η Μπαρτσελόνα είχε δικαίωμα δικαστικής προσφυγής για τα λάθη αυτά.

Θα ήταν διαφορετικό αν ανέφερε η επιστολή ότι αμφότεροι οι φιναλίστ του τελικού έχουν δικαίωμα δικαστικής προσφυγής.

Διαβάστε προσεκτικά ξανά το κείμενο του εγγράφου που παραθέσαμε παραπάνω:

«Η FIBA παραδέχεται ότι εξ αιτίας αυτών των λαθών, η Μπαρτσελόνα είχε το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά...

Η FIBA παρέχει στην Μπαρτσελόνα ηθική αποκατάσταση, για όποια προκατάληψη ίσως έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των λαθών που διαπράχθηκαν τα οποία μπορεί να επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα».


Η τριπλή αλήθεια, είναι σκληρή:

- Η FIBA παρείχε ηθική αποκατάσταση για τα διαιτητικά λάθη του τελικού ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ.

- Η FIBA αναγνώρισε δικαίωμα δικαστικής προσφυγής για τα διαιτητικά λάθη του τελικού ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ.

- Η FIBA αναγνώρισε ότι τα διαιτητικά λάθη πιθανόν επηρέασαν το αποτέλεσμα του τελικού.


Στην «οδό Καλαφάτη» του SDNA, ο Αριστοτέλης Μπενόγλου αναφέρει ότι η FIBA δεν αποδέχεται ότι τα λάθη ήταν μονόπλευρα.


- Αν όμως ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε για ποιο λόγο η Μπαρτσελόνα απέσυρε την προσφυγή;

- Για ποιο λόγο διαβάζαμε στον «Ριζοσπάστη» ότι η FIBA έπεσε στα πόδια της Μπαρτσελόνα;

- Και κυρίως για ποιο λόγο η «Αθλητική Ηχώ» μιλούσε για «αίσχος ΦΙΜΠΑ» αναφέροντας ότι η παγκόσμια ομοσπονδία «προσπαθεί να σπιλώσει το ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού»; Ποια είναι η σπίλωση αφού δεν αναφέρεται όπως λέτε ότι τα λάθη ήταν μονομερή;

Ερωτήματα αναπάντητα...

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» έκανε λόγο για «αίσχος ΦΙΜΠΑ», «διπροσωπία», «υποκρισία» και «αλητεία», λέγοντας ότι «προσπαθεί η ΦΙΜΠΑ να σπιλώσει το ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού». Για να έρθουν μετά από κάποιες δεκαετίες οι Μπενόγλου και τα πράσινα blogs να ισχυριστούν ότι δεν ήταν κακή για τον Παναθηναϊκό η δήλωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας!

Αθλητική Ηχώ, 11/05/1996
Αρχείο redsagainstthemachine.gr



- Γιατί εξοργίστηκαν λοιπόν στην εφημερίδα που στήριζε τον Παναθηναϊκό («Αθλητική Ηχώ») με την επιστολή της FIBA;

- Γιατί έκλαιγαν όλοι οι Παναθηναϊκοί μετά τη συγγνώμη της FIBA και σήμερα το παίζουν άνετοι;

Τρίτο επιχείρημα των «ιστορικών» του Παναθηναϊκού για την επιστολή:
«ΗΤΑΝ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ FIBA-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ FIBA»



Εδώ πια μπορούν να γελάσουν άφοβα ακόμα και οι πρωτοετείς της νομικής. Όπως είναι γνωστό και συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις εξωδικαστικών συμβιβασμών παγκοσμίως, συντάσσεται ένα συμφωνητικό, το οποίο υπογράφεται από αμφότερα τα μέρη που έχουν τη διαφορά, γιατί διάδικοι είναι και οι δύο, άρα συνιστά κοινή δήλωση.

Σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό λοιπόν, υπάρχει ο Α' συμβαλλόμενος και ο Β' συμβαλλόμενος. Ο ένας αναγνωρίζει κάποια πράγματα και ο άλλος κάποια άλλα.

Όπως θα δείτε λοιπόν, υπήρξε κοινή επιστολή στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η FIBA παρέχει την ηθική ικανοποίηση στην Μπαρτσελόνα» άρα στην κοινή δήλωση, υπήρξε μονομερής αναγνώριση της FIBA, όχι κοινή αναγνώριση FIBA-Μπαρτσελόνα.

Τέταρτο επιχείρημα των «ιστορικών» του Παναθηναϊκού για την επιστολή:
ΟΙ «ΔΗΛΩΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΣΤΑΝΚΟΒΙΤΣ

Στον Παναθηναϊκό, προσπαθούν να «ρεφάρουν» τις εντυπώσεις από την συγγνώμη της FIBA, επικαλούμενοι κάποιες δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς στο περιθώριο της κλήρωσης των ομίλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της σεζόν 1996/97 στις 29/06/1996, στις οποίες φέρεται να είπε ότι ο αδικημένος της διαιτησίας του τελικού ήταν ο Παναθηναϊκός.

Ερευνήσαμε το αρχείο της εφημερίδας «Τα Νέα» που είχε δισέλιδο αφιέρωμα στην κλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων και όμως δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά στις... επίσημες δηλώσεις Στάνκοβιτς:


Ερευνήσαμε το διαδικτυακό αρχείο της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» που καλύπτει την εποχή από το 1995 μέχρι σήμερα και επίσης δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά, όπως επίσης, δεν υπάρχει και κάποιο σχετικό βίντεο της εποχής.

Συνεπώς, η περίφημη δήλωση Στάνκοβιτς υπάρχει δημοσιευμένη μόνο σε μία καταπράσινη εφημερίδα, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποια ακριβώς ερώτηση απάντησε και ποια ήταν η ακριβής διατύπωση.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεχτούμε ότι η δήλωση Στάνκοβιτς υπήρξε πράγματι, αυτό δεν αλλάζει τίποτα.

Μία επίσημη ανακοίνωση της FIBA με σφραγίδες και υπογραφές χάρη στην οποία γλίτωσε τα δικαστήρια στα οποία θα μπορούσε να την σύρει η Μπαρτσελόνα, δεν μπορεί να αναιρεθεί από τη μεμονωμένη προφορική δήλωση ενός συγκεκριμένου αξιωματούχου της FIBA στο περιθώριο μίας κλήρωσης, πίνοντας το απεριτίφ του και συζητώντας χαλαρά με τον δημοσιογράφο μίας πράσινης εφημερίδας!

Είναι σαν να υπογράψει κάποιος συμβόλαιο για την πώληση ενός ακινήτου και την άλλη μέρα να δηλώσει σε δημοσιογράφους «δεν το πούλησα το σπίτι». Τι είναι αυτό που μετράει και γράφει την ιστορία, το συμβόλαιο ή η στιχομυθία;

3. ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ
Οι μεγάλες επιτυχίες του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, είθισται να συνοδεύονται με κατακραυγή των διεθνών ΜΜΕ. Το είχαμε δει το 1971 με το Γουέμπλεϊ, αλλά και το 1985 με την πορεία στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, το είδαμε και με το κύπελλο πρωταθλητριών μπάσκετ του 1996.

Η εφημερίδα «El Mundo Deportivo» μιλούσε για «Robo», δηλαδή για «Κλοπή». Προσοχή, όχι το «Φως», όχι ο «Πρωταθλητής» ή το gavros.gr προτού δημιουργηθούν, αλλά η «El Mundo Deportivo»:


Ακόμα και οι Μαδριλένικες εφημερίδες ήταν έξαλλες. Η «As» μιλούσε για «ληστεία ασύλληπτης επινόησης» και η «Marca» μιλούσε για «ριφιφί στο Παρίσι»:



4. Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 73-38



Οι παγκόσμιες πρωτοτυπίες του πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού του 1996, δεν είναι λίγες. Όταν το τριφύλλι κατακτούσε το ευρωπαϊκό στο Παρίσι, μετρούσε ήδη 12 ολόκληρα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα στην Α1 μπάσκετ. Τελευταία κατάκτηση στο μακρινό 1984 και επόμενη το 1998...

Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήρθε λίγες μέρες αργότερα με τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στον τελευταίο τελικό της Α1 μπάσκετ με το μυθικό 73-38! Συμφωνούμε, προφανώς ότι δεν είναι... υποχρεωτικό ο πρωταθλητής Ευρώπης να αναδεικνύεται πρωταθλητής και στη χώρα του, αλλά 73-38;


Η διαφορά των +35 πόντων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά σε αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, μετά το +42 με το οποίο ο Ολυμπιακός είχε νικήσει τον Παναθηναϊκό το 1977 στο Παναθηναϊκό στάδιο για το κύπελλο Ελλάδας (σκορ 68-110).

Όσο και αν ψάξετε, δεν θα βρείτε άλλη πρωταθλήτρια Ευρώπης να χάνει τίτλο με τόσο μεγάλη διαφορά στη χώρα της τη χρονιά που κατακτά το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης.

5. ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΠΑΘΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΡΙΠΛ ΚΡΑΟΥΝ

Ο πραγματικός βασιλιάς ήταν και τότε ο Ολυμπιακός...

- Το 1994 ο Ολυμπιακός έφτασε πρώτος σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών, αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό.

- Το 1995 ξανά τα ίδια, ξανά ο Ολυμπιακός σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών, αποκλείοντας και πάλι τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό!

- Το 1996, απόντος του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το στιγματισμένο ευρωπαϊκό της «συγγνώμης» ή αν θέλετε της «ηθικής αποκατάστασης» που τιμωρήθηκε και με τον διασυρμό 35 πόντων στο πρωτάθλημα και κάπως έτσι φτάνουμε στο 1997...

Τότε λοιπόν η χώρα πανηγύρισε το πραγματικά σπαθάτο ευρωπαϊκό. Αντίπαλος και πάλι η Μπαρτσελόνα. Θρίαμβος του Ολυμπιακού με 73-58, από τις μεγαλύτερες διαφορές όλων των εποχών σε τελικό της διοργάνωσης.

Ούτε αντικανονικές τάπες, ούτε συγγνώμες της FIBA, ούτε 35άρες στο πρωτάθλημα, ούτε τίποτα. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός συνέχισε την πελατειακή παράδοση, νικώντας στην Ευρώπη τον Παναθηναϊκό δύο φορές στα play offs, παρά το μειονέκτημα έδρας και παίρνοντας το εισιτήριο για το final 4 της Ρώμης. Μετρούσε ήδη ένα ευρωπαϊκό και δύο τελικούς. Και τα τρία τα πέτυχε, διαλύοντας στο δρόμο του τον «πράσινο» πελάτη...

Μάλιστα το 49-69 μέσα στο ΟΑΚΑ για τα playoffs της Ευρωλίγκα το 1997, ήταν για δεκαετίες η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη μεταξύ των δύο ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι το 71-95 επίσης του Ολυμπιακού στο εξοχικό του Αμαρουσίου τη σεζόν 2022/23.



Ένας δαιμονισμένος Ολυμπιακός που εκείνη τη σεζόν κατέκτησε τα πάντα: Πρωτάθλημα και κύπελλο και ευρωπαϊκό, πετυχαίνοντας το πρώτο τριπλ κράουν όχι μόνο στο Ελληνικό μπάσκετ, αλλά γενικότερα στον Ελληνικό αθλητισμό!

Κάθε κούπα έχει τη δική της αξία, τον δικό της κόπο και τη δική της ιστορία. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυία για να βγάλει κάποιος τα συμπεράσματά του.

Και μπορεί η ζωή να είναι πολλές φορές άδικη και να μην πήρε για ένα σουτ το ευρωπαϊκό η dream team των νταμπλούχων Πάσπαλι, Τάρπλεϊ, Φασούλα, Σιγάλα, Τάρλατς του 1994, αλλά τουλάχιστον το ευρωπαϊκό του Κόρφα, του Βουρτζούμη, του Παταβούκα και του Σταυρακόπουλου, έχει πάρει τη θέση του στην χωματερή της αθλητικής ιστορίας, χάρη στο επίσημο έγγραφο της FIBA και την 35άρα του ΣΕΦ.

Ακόμα και σήμερα, ο πρωταγωνιστής εκείνης της φάσης, Στόγιαν Βράνκοβιτς διατυμπανίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι η περίφημη τάπα ήταν νόμιμη. Έτσι, χωρίς αιτιολόγηση και τεκμηρίωση. Ήταν νόμιμη, γιατί έτσι τους αρέσει. Αυτό θα πει Παναθηναϊκός...



Κλείνοντας, θα αναφέρουμε ότι πολλές φορές έχουν κατακτηθεί πέτσινοι τίτλοι στην ιστορία του αθλητισμού. Ο Παναθηναϊκός όμως υπήρξε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωτοπόρος, καθώς το ευρωπαϊκό του 1996 ήταν ο πρώτος επίσημα στιγματισμένος τίτλος στην ιστορία του αθλητισμού.

Με σφραγίδες και υπογραφές!

Διαβάστε επίσης

«Ο Μπαλτάκος επιβάλλει το ρυθμό του» Ξεμπροστιάζουμε το ανέκδοτο της χρονιάς!

«Ο Μπαλτάκος επιβάλλει το ρυθμό του» Ξεμπροστιάζουμε το ανέκδοτο της χρονιάς!

Αλλαγές διαιτητών, κωλοτούμπες, «κούφιες» απειλές, ομολογίες ήττας, διεθνείς διασυρμοί και πολλά ακόμα... Διαβάστε το σπαρταριστό αφιέρωμα της Αθλητικής διαπλοκής στην αξιοθρήνητη προσπάθεια του Τάκη Μπαλτάκου να επιβάλλει το ρυθμό του!

Καταπέλτης το σκεπτικό του ΑΣΕΑΔ-Πλήρης δικαίωση Ολυμπιακού-ξεμπρόστιασμα ομοσπονδίας

Καταπέλτης το σκεπτικό του ΑΣΕΑΔ-Πλήρης δικαίωση Ολυμπιακού-ξεμπρόστιασμα ομοσπονδίας

Η Αθλητική διαπλοκή αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία από το σκεπτικό της απόφασης του Α.Σ.Ε.Α.Δ. που ξεμπρόστιασε ομοσπονδία πινγκ πονγκ, Παναθηναϊκό, αλλά και τους γνωστούς-άγνωστους επικοινωνιακούς μηχανισμούς!