Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 - 17:56

«Τα παιδιά μας είναι στον σωστό δρόμο»

«Τα παιδιά μας είναι στον σωστό δρόμο»

ΓΡΑΦΕΙ  Ο ΤΟΛΗΣ ΛΕΟΥΣΗΣ

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. μετέχει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πολυαθλητικών Συλλόγων στο project με την επωνυμία «Sport My Way», Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ 2017.

Ενα πρόγραμμα που έχει ως σκοπό την επιμόρφωση των προπονητών σε σημείο που να μπορούν από μόνοι τους να διακρίνουν την πορεία που θα πάρει ένα παιδί αναφορικά με το άθλημα που θα ακολουθήσει.

Προπονητές του Θρύλου ο Σπύρος Κυριακάκης (ακαδημία βόλεϊ), η Μάρθα Αργυρίου (ακαδημία μπάσκετ), η Βάλια Κόρμου (ακαδημία Ναυταθλητικών), ο Στέλιος Φιλόπουλος (ακαδημία κολύμβησης) και ο Ανδρόνικος Κουζέλης (ακαδημία υδατοσφαίρισης) μετέχουν στο τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που ξεκίνησε την Παρασκευή (08/09) στο Βελιγράδι και ολοκληρώνεται σήμερα. Ο «ΓΑΥΡΟΣ» επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματέα του Ερασιτέχνη, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, για να μας εξηγήσει τα πάντα για το εν λόγω πρόγραμμα.

«Το “Sport My Way” είναι ένα πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο οποίο μετέχουν πολυαθλητικά σωματεία μόνο. Στο πρόγραμμα μετέχει η Μλάντοστ και οι Ερυθρός Αστέρας, Ααλμποργκ, ΑΠΟΕΛ, Λάτσιο, Σπόρτιγκ Λισαβόνας και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αυτή που ηγείται είναι η Μλάντοστ. Είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχει ο Ολυμπιακός. Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε να κάνει με την επιμόρφωση των παιδιών στην προσχολική εμπειρία και γι’ αυτό γινόταν τα σεμινάρια στα σχολεία. Πλέον το νέο πρότζεκτ έχει να κάνει με την επιμόρφωση των προπονητών για να έχουν τη δυνατότητα από την προσχολική ηλικία να μπορούν να διαγνώσουν ποιο άθλημα πρέπει να ακολουθήσει το παιδάκι», τόνισε αρχικά και συνέχισε λέγοντας: «Να σας το εξηγήσω αυτό. Εχουμε τον προπονητή μπάσκετ που θα πρέπει στις ακαδημίες, όπου έρχονται τα παιδάκια από μικρά, να μπορεί να διακρίνει με συγκεκριμένες μεθόδους, κάτι που θα μάθουν και όσοι πάνε στο πρόγραμμα αυτό, και μετρήσεις και πράγματα μέσω ενός εγχειρίδιου, που ουσιαστικά θα κρίνει αν αυτό το παιδάκι κάνει για το μπάσκετ ή πρέπει να πάει στο ποδόσφαιρο. Αν έχει πολύ δυνατό κορμό, οπότε πρέπει να πάει να παίξει πόλο ή είναι πολύ εκρηκτικό και πρέπει να πάει να κάνει στίβο. Να δοκιμάσει δηλαδή και άλλα αθλήματα. Ο σκοπός δηλαδή αυτού του προγράμματος είναι οι προπονητές να μην είναι μονοδιάστατοι.

Οπότε έχουμε ένα μικρό παράθυρο να στείλουμε τα παιδιά, στα αθλήματα που είναι καλύτερα».

Αναφορικά με το πώς μπλέχτηκε ο Ερασιτέχνης σε αυτό το πρόγραμμα και αν τον ενδιαφέρει η ανάπτυξή του, η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είπε: «Ξεκίνησε η όλη προσπάθεια της επιμόρφωσης αυτής πριν από τρία χρόνια, όταν μετείχαμε για πρώτη φορά στο “Be Active”. Από τότε ενημερωνόμαστε για όλες αυτές τις δράσεις που γίνονται και τα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Βρυξέλλες, όπου στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα κινητοποιημένοι. Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω. Νομίζω και αν δεν κάνω λάθος, είμαστε το μόνο σωματείο που έχουμε ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικά στην κεντρική Ευρώπη δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη εκπαίδευση των προπονητών. Οχι στη μονοδιάστατη και απόλυτα εξειδικευμένη. Ξεκινώντας, λοιπόν, από το “Βe active”, πήγαμε την επόμενη χρονιά στο “Sport & Support” όπου πλέον είχαμε αρχίσει της επαφές με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καταλήξαμε σε μία διαδικασία με τη Μλάντοστ, όπου μαζί με τη Μίλαν, η οποία ήταν ο ηγέτης σε αυτό το πρόγραμμα, είδαμε αυτήν την ιδέα. Και ουσιαστικά τα πρότζεκτ γίνονται και με αυτόν τον τρόπο. Δίνεται μία ιδέα από την ομάδα, τίθεται ένας leader που τον αποφασίζουν οι ομάδες που απαρτίζουν το πρόγραμμα, το καταθέτεις στην Ε.Ε. το εγκρίνει, πράγμα που έγινε τώρα, και τώρα τρέχει».

Τέλος, σχετικά με το αν ο σκοπός του Ολυμπιακού είναι να γίνει και επικεφαλής ενός τέτοιου προγράμματος, η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είπε: «Στόχος θα ήταν να καταθέσουμε και εμείς ένα πρότζεκτ στο οποίο εκτός από την επιμόρφωση και τον στόχο που θα έχει το πρόγραμμα, όταν θα είσαι και ηγέτης, εκπαιδεύεις και τα άλλα σωματεία. Θεωρώ ότι και τα βήματά μας είναι πολύ καλά. Σκέψου ότι στο “Be Active” ακόμα μαθαίναμε, πήγαμε στο δεύτερο “Sport and Support” φτάνοντας στο “Sport My Way”. Θεωρώ ότι είμαστε αρκετά έτοιμοι. Μαζί μου είναι και ο Σπύρος Μπιτσάκης που τρέχουμε και αυτό το πρόγραμμα. Εχουμε ήδη στα σκαριά δύο πρότζεκτ να τα εισηγηθούμε.

Σκοπός του Ολυμπιακού είναι οι Ακαδημίες να είναι το μέλλον και το παρόν του συλλόγου. Γιατί ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολλά παιδιά στις Ακαδημίες, έχει πάρα πολλά αθλήματα και ας μην έχει εγκαταστάσεις. Νομίζω ότι το ιδανικό θα ήταν μία μέρα να μιλάμε για ένα μέρος όπου όλες οι Ακαδημίες θα συστεγάζονται σε εγκαταστάσεις της ομάδας και οι εκπαιδευμένοι προπονητές θα μπορούν να κάνουν… ροτέισον των παιδιών από το ένα γήπεδο στο άλλο για να δοκιμάσουν το άθλημα που μπορούν να κάνουν. Είναι πραγματικά ένα όνειρο».

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 10/09/2017)