Επιτομή της αλητείας τα όσα έγιναν στην Ξάνθη, αλλά και όσα οδήγησαν στα γεγονότα της Ξάνθης. Αν γινόταν διαγωνισμός αλητείας (και δεν εννοώ ΜΟΝΟΝ ποδοσφαιρικής), θα ήταν δύσκολο να απονεμηθεί το μέγα βραβείο σε κάποιον συγκεκριμένο. Πρωταγωνιστές στην Ξάνθη οι Μάνταλος, Λισγάρας, Σολτάνι. Πρωταγωνιστές εκτός Ξάνθης οι Κουτσοκούμνης, Τριτσώνης, Κουκουλάκης. Πάμε τώρα στην περιγραφή των γεγονότων αλητείας και εσείς θα κρίνετε…

ΜΑΝΤΑΛΟΣ: «Πολυεργαλείο» σε ειδική αποστολή

Μάνταλος: Ο διαιτητής που ανέλαβε να διευθύνει έναν αγώνα του Ολυμπιακού, ευρισκόμενος σε ειδική αποστολή. Αποστολή του να ΠΛΗΞΕΙ τον Ολυμπιακό πάση θυσία και με τον τρόπο που θα θεωρούσε ο ίδιος εφικτό.

Τα αγωνιστικά του ατοπήματα περισσότερα από το αποδεκτό. Δύο τα πέναλτι που δεν έδωσε στον Ολυμπιακό, μονόπαντος χειρισμός της αποβολής του Λισγάρα, άρνηση δεκάδων κερδισμένων φάουλ στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με της Ξάνθης. Και το χείριστο: Οταν ο Μιλιβόγεβιτς σωριάστηκε στο έδαφος χτυπημένος ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ο Μάνταλος ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ το παιχνίδι, όπως ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ, όχι μόνον ηθικά, αλλά και βάσει του Κανονισμού να πράξει. Και αυτό διότι στην εξέλιξη του αγώνα η Ξάνθη βρέθηκε σε επικίνδυνη αντεπίθεση: Είναι προφανές ότι ακόμα και αν ΠΕΘΑΙΝΕ ο παίκτης του Ολυμπιακού, ο Μάνταλος δεν θα διέκοπτε τον αγώνα, αφού η Ξάνθη… πήγαινε για γκολ!

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τη στάση του τη στιγμή του ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ του Σεμπά, όταν τον είδαμε να ΣΚΥΒΕΙ προκειμένου να παρακολουθήσει την αντίδραση του τραυματισμένου παίκτη, έτοιμος να τον τιμωρήσει, με κάνουν να καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο Μάνταλος πήγε στην Ξάνθη ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ότι η διαιτησία του ήταν ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ, ΒΑΛΤΗ ή ΣΤΗΜΕΝΗ, όποια λέξη κρίνει ο καθένας κατάλληλη, ας την τσεκάρει. Το νόημα δεν αλλάζει. Επρόκειτο για ανεπανάληπτη διαιτητική ΑΛΗΤΕΙΑ.

ΛΙΣΓΑΡΑΣ: Μπορεί να φόρεσε κάποτε την ερυθρόλευκη, αλλά ποτέ δεν τη σεβάστηκε!

Λισγάρας: Ο ποδοσφαιριστής με τη νοοτροπία «μπράβου». Κλασική περίπτωση «κουτσαβακίου» των γηπέδων σε επαρχιακή ομάδα, όπου ο στιβαρός αμυντικός πρέπει να αναλαμβάνει τον ρόλο του «εκδικητή», εκείνου που κανείς δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει, που δεν σηκώνει τσαμπουκάδες και αντριλίκια. Για το αδικαιολόγητο μένος του εναντίον του Σεμπά, μόνο δύο δικαιολογίες μπορεί να υπάρξουν: Η μία, να του τη φύλαγε από προηγούμενη μονομαχία - μαρκάρισμα και να ήθελε να του δείξει «ποιος είναι το αφεντικό». Η δεύτερη, να τα είχε πάρει για να χτυπήσει παίκτη του Ολυμπιακού.

Προτιμώ την πρώτη εκδοχή, γιατί δεν μ’ αρέσει η δεύτερη. Οπως και να έχει, η πράξη του Λισγάρα ήταν ΑΛΗΤΕΙΑ. Σκέτη αλητεία, χωρίς λογικό υπόβαθρο. Οσο για τη «συγγνώμη» που πήγε και ζήτησε, όπως λένε, στα αποδυτήρια από τους άλλους παίκτες του Ολυμπιακού, είναι ανειλικρινής, είναι ψεύτικη, είναι καθ’ υπόδειξη των αρμοδίων της Ξάνθης, για να μην έχει περισσότερες συνέπειες (διότι αν το κυνηγήσει ο Ολυμπιακός, σίγουρα θα υπάρξουν ΠΟΛΛΕΣ συνέπειες, καθώς το χτύπημα ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ.

ΥΓ. 1: Αναρωτιέμαι, άραγε, ο Λισγάρας ξέρει… ελληνικά; Μπορεί να αρθρώσει λόγο, δηλαδή, χωρίς να… παρεξηγηθεί; Διότι δεν θα υπήρχε τίποτα πιο ΑΝΔΡΙΚΟ και ΑΡΣΕΝΙΚΟ από το να ζήταγε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, λεβέντικα και ΕΥΘΕΩΣ, προφορικά συγγνώμη και όχι μέσω… Καζναφέρηδων.

ΥΓ. 2: Ο Λισγάρας, λέει, φόρεσε κάποτε τη φανέλα του Ολυμπιακού! Συμβαίνουν κι αυτά, κάποιες φορές, ευτυχώς για πολύ μικρό διάστημα. Η τιμημένη και ένδοξη φανέλα του Ολυμπιακού είναι εντελώς ΑΣΥΜΒΑΤΗ με παίκτες τέτοιας ηθικής υπόστασης.

ΣΟΛΤΑΝΙ: Ο,τι πιο σιχαμερό μετά την… μπαγιάτικη σαρδέλα!

Σουλτάνι: Είναι ό,τι πιο σιχαμερό, κατά την προσωπική μου άποψη, μετά από την… μπαγιάτικη σαρδέλα! Πρόκειται για ένα φτωχοδιαβολάκι βορειοαφρικανικής καταγωγής που μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν δείχνει να έχει καμία απολύτως ηθική υποδομή. Ο «βρόμικος» αυτός ποδοσφαιριστής έχει δημιουργήσει τη δική του «σχολή» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μια «σχολή» βρόμικης συμπεριφοράς που ξεπερνάει ακόμα και το όριο του ανήθικου τρόπου παιχνιδιού.

Η συμπεριφορά του Σολτάνι, κατ’ εμέ, ήταν χειρότερη από την πράξη του Λισγάρα. Την ώρα που ο χτυπημένος αντίπαλός του σφάδαζε, λαβωμένος από το εγκληματικό χτύπημα του Λισγάρα, ο Σολτάνι πήγε από πάνω του και ΧΑΙΡΕΚΑΚΑ, γεμάτος ΜΙΣΟΣ που κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει, άρχισε να ΧΛΕΥΑΖΕΙ και να ΒΡΙΖΕΙ τον Σεμπά. Για μένα, το κίνητρό του ήταν εμφανές. Ηθελε αυτό που έγινε τελικά. Να αναγκάσει τον έξαλλο Σεμπά να του επιτεθεί. Και όταν το πέτυχε, έσπευσε να σωριαστεί και αυτός, τάχατες ότι δέχτηκε κάποιο χτύπημα. Υπουλος, ψεύτης, απατεωνίσκος, όλα μαζί, σε συσκευασία χλέμπας.

ΚΟΥΤΣΟΚΟΥΜΝΗΣ:  Φίλησε κατουρημένες ποδιές σε FIFA και UEFA για να γίνει «Καπετάν… Γαμάω»

Πάμε στο… πάνελ της Αθήνας: Ο Κουτσοκούμνης, ο ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΣ παράγοντας από την Κύπρο, εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες, διασυνδέσεις και φιλίες του μέσα σε FIFA και UEFA για να πείσει ότι σε αυτόν έπρεπε να ανατεθεί η… εξομάλυνση, τάχατες, του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ευέλικτος και ευλύγιστος ως εκεί που δεν παίρνει άλλο, κατάφερε πολύ γρήγορα να κολλήσει και με την πολιτική ηγεσία σε τέτοιον βαθμό, ώστε να θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ ως… απαραίτητος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Φυσικά, δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να εκμεταλλεύεται για ίδιον όφελος τη θέση που κατάφερε με τα παρακάλια του και φιλώντας κατουρημένες ποδιές να του εμπιστευθούν.

Αυτός λοιπόν ο τύπος, που το παίζει «καπετάν Γαμάω» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ηγείται της προσπάθειας να ΠΛΗΓΕΙ ο Ολυμπιακός, σε όφελος των άλλων, αυτών που τον δέχονται και τον στηρίζουν. Και μόνον οι στοχευμένες, ετσιθελικές, αυταρχικές και εγωκεντρικές του επιλογές, πάνω από κανόνες, καταστατικά και νόμους, αποτελούν πράξεις ΑΛΗΤΕΙΑΣ.

Για 360 χιλιάρικα τα κάνουν όλα!

Λέγεται ότι οι δυνάμεις που διοικούν (μέσω Κουτσοκούμνη βασικά) το ελληνικό ποδόσφαιρο τους έχουν ετοιμάσει ΤΡΙΕΤΕΣ συμβόλαιο, με αμοιβές εξωφρενικές για τη σημερινή Ελλάδα: Γράφτηκε, χωρίς να διαψευστεί, ότι ο καθένας τους θα εισπράξει για το διάστημα των συμβολαίων τους ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΕΞΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ, που σημαίνει 120 χιλιάδες τον χρόνο, άρα δώδεκα χιλιάρικα τον μήνα.

Αυτοί που τους έβγαλαν αυτά τα λεφτά είναι φυσικό να τους ΖΗΤΑΝΕ και ανάλογα ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ, και βεβαίως είναι εξίσου φυσικό να μην μπορούν οι δύο αρχιδιαιτητές να τους λένε «ΟΧΙ» σε καμία περίπτωση, όποια και αν είναι η απαίτηση!

Οι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ της διαιτησίας που χρησιμοποιούν σαν πιόνια τους Τριτσώνη και Κουκουλάκη έχουν σχεδόν καθημερινές απαιτήσεις. Οχι μόνο συζητάνε μαζί τους τους διαιτητές που θα οριστούν στους αγώνες των ομάδων τους, αλλά ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ και τους διαιτητές των αγώνων του… Ολυμπιακού! Με λίγα λόγια, οι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ, οι Τριτσώνης και Κουκουλάκης ΕΚΤΕΛΟΥΝ. Η κατεύθυνση, βεβαίως, είναι ο κατατρεγμός του Ολυμπιακού σε κάθε περίπτωση και ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ! Το πέναλτι ΥΠΕΡ του Ολυμπιακού απαγορεύονται. Τα πέναλτι εναντίον του ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ.

Για τον διαιτητή που θα επιτύχει με τα σφυρίγματά του να υποστεί ο Ολυμπιακός βαθμολογική ή ΑΛΛΗ απώλεια (π.χ. τραυματισμός Σεμπά με ταυτόχρονη… αποβολή του!!!) υπάρχει ένα μεγάλο, ασυναγώνιστο δέλεαρ: Να… γίνει διεθνής! Αλλά και γι’ αυτόν που είναι ήδη διεθνής, το δέλεαρ είναι εξίσου θελκτικό: Η σταθεροποίησή του και οι πολλαπλοί αγώνες, εδώ και έξω.

Κάθε διαιτητής που ορίζεται στον Ολυμπιακό είναι χειρότερος από τον προηγούμενο που είχε οριστεί. Παράδειγμα, μετά τον Βάτσιο ο Μάνταλος. Και ο επόμενος, αυτός που θα μπει στον επόμενο αγώνα πρωταθλήματος, θα είναι ακόμη χειρότερος, διότι ΟΛΟΙ έχουν καταλάβει πως για να επιβιώσουν την εποχή των Κουτσοκούμνηδων στη διαιτησία, θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο που έδειξε ο προηγούμενος!

Οι διαιτητές την εποχή των δοτών της ΕΠΟ έχουν μεταβληθεί σε «μίσθαρνα», αναξιοπρεπή όντα, χωρίς προσωπικότητα, χωρίς ευσυνειδησία, χωρίς φιλότιμο και αγνές προθέσεις. Εχουν μεταβληθεί σε απλά ΟΡΓΑΝΑ, σε υποκείμενα σκοτεινών και ανήθικων διεργασιών, καθοδηγούμενοι από κέντρα εξωποδοσφαιρικά, αποτελούμενα από ανθρώπους επικίνδυνους, ακόμα και με βαρύ ποινικό φορτίο στους ώμους.

Δεν νομίζω ότι ο κακός και γεμάτος ΚΟΜΠΛΕΞ διαιτητής Μάνταλος πρόκειται να τιμωρηθεί για την ΥΠΟΠΤΗ διαιτησία του στο Ξάνθη - Ολυμπιακός. Ακόμα και αν για τα μάτια του κόσμου τον βγάλουν για λίγο από τους ορισμούς, θα τον ξαναφέρουν σύντομα μετά βαΐων και κλάδων. Ούτε βεβαίως και κανένας Βάτσιος πρόκειται να λογοδοτήσει, όπως και άλλοι, πριν απ’ αυτόν.

Η δράση, η συμπεριφορά (προς τους παλιούς συναδέλφους τους) και η γενικότερη νοοτροπία, φιλοσοφία και λειτουργία της ΔΟΤΗΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΕΔ των Τριτσώνη και Κουκουλάκη, μπορεί να περικλειστεί στη γενικότερη έννοια της λέξης ΑΛΗΤΕΙΑ. Από κει και πέρα, ο καθένας από τους αναγνώστες μου μπορεί να αξιολογήσει, επιλέξει και βαθμολογήσει το ποιος ακριβώς από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων που περιέγραψα δικαιούται το πρώτο βραβείο ΑΛΗΤΕΙΑΣ. Ανώτερο ποιοτικά και από τις… «Χρυσές Σφαίρες» που απονεμήθηκαν προχθές.

Το αίσχος

«Θέτω ένα ερώτημα πρώτιστα στον εαυτό μου... Δηλαδή, όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, αγωνίστηκα και ξημεροβραδιαζόμουν για να τρώω στη μάπα (συγγνώμη για την έκφραση) τον Γάτα, τον Μπακόπουλο, τον Μίνο και άλλους γραφικούς βάζελους και να μου ανεβάζουν την πίεση; Το αίσχος αυτό δεν πρέπει να τελειώσει;» (Γιάννης Αγγέλου).

Μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά. Δυστυχώς.

Τα μεγάλα ντέρμπι

Από τα «Θρυλικά Νέα»: Στην «Αθλητική Κυριακή» κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι είπαν πως το πρωτάθλημα δεν τελείωσε γιατί ο Ολυμπιακός όλα τα μεγάλα ντέρμπι του πρωταθλήματος στον δεύτερο γύρο τα έχει εκτός. Μα τι λένε; Αφού τους κύριους ανταγωνιστές μας σε 2η - 3η - 4η θέση, δηλαδή Πανιώνιο - Ξάνθη - ΠΑΣ Γιάννινα αντίστοιχα, τους έχουμε στο Καραϊσκάκη!

Θυμάται ο κόσμος

«Αγαπητέ Μανώλη, βλέποντας αυτόν το ανεκδιήγητο εγκληματία τον Λισγάρα που είχε φορέσει δυστυχώς τη φανέλα του Ολυμπιακού, θυμήθηκα τον Τάσο Πάντο που αυτός και αν έφαγε γλυκό ψωμί στο λιμάνι, όταν έβλεπε κόκκινη φανέλα αφηνιαζότανε. Ο κόσμος της ομάδας, δυστυχώς γι’ αυτούς, θυμάται...» philip philip ([email protected]).

Φίλε, άλλο το φοράω τη φανέλα και άλλο το σέβομαι τη φανέλα. Πάντως ο Πάντος δεν έφτασε ποτέ στο σημείο που έφτασε ο Λισγάρας.

Μασκότ… γκαντεμιάς!

Ούτε… μασκότ δεν είναι άξιοι και ικανοί να βρούνε εκεί στο Αεκ, ρε παιδιά. Από τότε που βρήκαν αυτό το Haga, πώς το λένε, δεν μπορούν να σταυρώσουν νίκη! Η πιο γκαντέμισα μασκότ, ever!

Λιτλ Φέλοους

«Φίλε Μανώλη, οι Κοντονιές συνεχίζονται και σε άλλα πεδία δόξης και ψέματος. Μόνο που εκεί δεν είναι γήπεδο όπου όλα δοκιμάζονται και τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί, εκεί το ψέμα λέγεται ατιμώρητα και ανενδοίαστα και το κρέας εύκολα βαφτίζεται οψάριον και το τρώνε οι "συναγωνιστές". Καλή κατάποση λιτλ φέλοους». Skroubelos Thanasis «[email protected]»

Τον εκβίασαν στην… Αεκ;

Επίσημη καταγγελία του νεαρού Μαυροβούνιου ποδοσφαιριστή Ζόριτς, σε εφημερίδα της πατρίδας του: «Είμαι χαρούμενος που έφυγα από την ΑΕΚ. Πέρασα και όμορφες και άσχημες στιγμές εκεί, ωστόσο οι άνθρωποί της ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΑΝ να υπογράψω νέο συμβόλαιο, αλλά δεν ήθελα σε καμία περίπτωση».

Τι μας λες, ρε Ζόριτς. Σε… εκβίασαν άνθρωποι της ΑΕΚ; Δεν το… πιστεύω! Αδύνατον! Ειδικά… στην Αεκ δεν γίνονται αυτά τα πράγματα…

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 10/01/2017)