Ξεκίνησε και στην Ελλάδα η εμπορική καριέρα ενός ολοκαίνουργιου μοντέλου, του Volvo V90 Cross Country, που συμπληρώνει μοναδικά τη Σειρά 90, προσφέροντας πλέον CrossCountryχαρακτηριστικά και στο ανώτερο τμήμα της γκάμας της σουηδικής μάρκας. Το V90 CrossCountryείναι ο άξιος συνεχιστής μιας σπουδαίας παράδοσης, καθώς η Volvoήταν η μάρκα που  δημιούργησε την CrossCrountryκατηγορία, με το λανσάρισμα του V70 XCτο 1996.

Εξωτερικά, το νέο μοντέλο έχει εμφανείς ομοιότητες με τα υπόλοιπα μοντέλα της Σειράς 90. Πρόκειται για την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία που έχει χαρίσει στη VolvoCarsτο πολύ σημαντικό βραβείο “BrandDesignLanguageAward 2016” από την επιτροπή CarDesignAward, ως αναγνώριση της Volvoγια τη συνεισφορά της στο σύγχρονο αυτοκινητικό design.Η γρίλια στη μάσκα του V90 CrossCountryπαραπέμπει και στα υπόλοιπα μοντέλα της Σειράς 90, όντας κομμάτι της κοινής σχεδιαστικής ταυτότητάςτους. Αποτελείται από κάθετες λωρίδες και δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται, ενώ δένει αρμονικά με τα φωτιστικά σώματα σχήματος πλαγιαστού «Τ», που προσομοιάζουν το σφυρί του Θωρ, παραπομπή στην πλούσια σκανδιναβική μυθολογία. Τα δύο στοιχεία όμως που διαφοροποιούν το V90 CrossCountryαπό το «απλό» V90 είναι η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και τα επιπλέον στοιχεία εξοπλισμού, διακοσμητικά και λειτουργικά, σε διάφορα σημεία του αμαξώματος.

Χτισμένο πάνω στη Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (ScalableProductArchitecture – SPA), το νέο μοντέλο διαθέτει CrossCountryανάρτηση και απέχει 210 χιλιοστά από το έδαφος, απόσταση αυξημένη κατά 65 χιλιοστά σε σχέση με το απλό V90. Το γεγονός αυτό παρέχει στο V90 CrossCountryελευθερία κίνησης κάνοντάς το ένα ικανό αυτοκίνητο παντός δρόμου αλλά και με δυνατότητες κίνησης off-road. Όσον αφορά στα επιπλέον διακοσμητικά-λειτουργικά στοιχεία, οι ιδιαίτεροι προφυλακτήρες εμπρός και πίσω, με λογότυπο CrossCountryο δεύτερος, οι προστατευτικές ποδιές και τα μαρσπιέ σε ανθρακί χρώμα, καθώς και οι προεκτάσεις των φτερών σε μαύρο χρώμα, δημιουργούν μία σαφώς περιπετειώδη εικόνα, εμπνέοντας για κίνηση σε κάθε δρόμο. Στην εικόνα αυτή ας προστεθούν οι μεγαλύτεροι εξωτερικοί καθρέπτες, οι ασημί ράγες οροφής και οι ξεχωριστής σχεδίασης ζάντες αλουμινίου, όλα στοιχεία του βασικού εξοπλισμού, που συμπληρώνουν την CrossCountryεικόνα.

Στο εσωτερικό, η εικόνα είναι απόλυτα γνώριμη από τα υπόλοιπα μοντέλα της Σειράς 90. Η αίσθηση πολυτέλειας, με κορυφαία υλικά και απέριττο designπου προσφέρει άνεση και ηρεμία είναι εμφανής παντού. Κυριαρχεί η standardοθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα καιoγνωστός από τα XC90, S90, V90 ψηφιακός πίνακας οργάνων (standardστην έκδοση CrossCountryPro).

Όσον αφορά στα κινητήρια συστήματα, το αποκλειστικά τετρακίνητο V90 CrossCountryεξοπλίζεται με τους τελευταίας γενιάς δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της οικογένειας Drive-E. Αυτοί συνδυάζονται με το γνωστό εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, οκτώ σχέσεων, το οποίο ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του μοντέλου.Στην Ελλάδα διατίθενται δύο εκδόσεις, η D5 και η T6.

Hdiesel έκδοση D5των 235 ίππων, διαθέτει την τεχνολογία PowerPulse (ΣΗΜ.: η ονομασία χωρίς κενό ανάμεσα). Πρόκειται για μία πρωτοποριακή λειτουργία, πατενταρισμένη από τη Volvo, η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς την παραμικρή υστέρηση που παρουσιάζεται στους dieselturboκινητήρες. Το PowerPulseλειτουργεί διοχετεύοντας αέρα από το φίλτρο αέρα μέσω ενός κομπρέσσορα, σε ένα δοχείο αέρα υπό πίεση, όγκου δύο λίτρων. Όταν ο οδηγός θελήσει να επιταχύνει είτε από στάση είτε από χαμηλές στροφές, ο υπό πίεση αέρας στο δοχείο διοχετεύεται μέσω βαλβίδας στην πολλαπλή εξαγωγής για να τροφοδοτήσει το turbo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία άμεση και υψηλή παροχή ισχύος.Η βενζινοκίνητη έκδοση Τ6 αποδίδει 320 ίππους. Γίνεται χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 rpm) και turbo(λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) η οποία εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό ασφάλειας και το V90 CrossCountry διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό του το CitySafety πού περιλαμβάνει τα πλέον προηγμένα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα συστήματα είναι ενεργά για όλες τις ταχύτητες άνω των 4 χλμ./ώρα και δεν υπάρχει περιορισμός ταχύτητας ενώ είναι αποτελεσματικά για όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμα και στο σκοτάδι. Συνοπτικά, τα συστήματα αυτά αφορούν ανίχνευση αυτοκινήτου, εμποδίου, πεζού, ποδηλάτη ή δικυκλιστή γενικότερα, με πλήρως αυτόματη πέδηση αν δεν αντιδράσει ο οδηγός. Όπως σε όλη τη Σειρά 90, η ανίχνευση αυτή περιλαμβάνει και μεγάλα ζώα – ελάφι, αρκούδα, άλογο κλπ. Η αποτελεσματικότητά των συστημάτων είναι παράμετρος της σχετικής ταχύτητας του αυτοκινήτου και του προς αποφυγή οχήματος, ανθρώπου ή ζώου. Και φυσικά, στο V90 CrossCountryτο CitySafetyδιαθέτει τις δύο νέες, καινοτόμες τεχνολογίες ασφάλειαςπου η Volvo πρωτοπαρουσίασε στο XC90:δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα και σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο.

Παράλληλα, το νέο V90 CrossCountry, όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της Σειράς 90, διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό ένα σύνολο συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσδίδουν στο μοντέλο χαρακτηριστικά ημι-αυτόνομης οδήγησης.

Κάποια από αυτά, κωδικοποιημένα με το όνομα IntellisafeAssist,υποδηλώνουν παράλληλα την ξεκάθαρη πρόθεση της σουηδικής μάρκας να βρεθεί στην κορυφή της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, η οποία αναμένεται να είναι μέρος της καθημερινότητας του οδηγού στο εγγύς μέλλον. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα είναι γνωστά και από άλλα σύγχρονα μοντέλα της Volvo. Ανάμεσά τους το AdaptiveCruiseControl (προσαρμοζόμενο cruisecontrol), το DistanceAlert (ειδοποίηση προσέγγισης σε προπορευόμενο όχημα), το LaneKeepingAid (για διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του), το LaneDepartureWarning (ειδοποίηση αν το όχημα τείνει να παρεκκλίνει της λωρίδας κυκλοφορίας του), το DriverAlertControl(που ανιχνεύει την κόπωση στον οδηγό) και πολλά άλλα, τα οποία συνδυαστικά με ένα νέο σύστημα, το PilotAssist, είναι υπεύθυνα – όπως και σε όλη τη Σειρά 90 - για τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης στο V90 CrossCountry.

Το PilotAssistείναι ένα σύστημα ενεργητικής ασφάλειας, βελτιστοποιημένο για κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, που στόχο έχει να κάνει την οδήγηση πιο εύκολη. Ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του AdaptiveCruiseControl, προσθέτοντας την αυτόματη κίνηση του τιμονιού χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού και αφαιρώντας την προϋπόθεση ύπαρξης προπορευόμενου οχήματος. Με την ενεργοποίηση του PilotAssistαπό τον οδηγό, με επιλογή στα αριστερά του τιμονιού, το αυτοκίνητο επιταχύνει, επιβραδύνει και στρίβει παραμένοντας στη λωρίδα κυκλοφορίας του, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μέχρι ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη προπορευόμενου οχήματος. Η λειτουργία του PilotAssistέχει επικουρικό χαρακτήρα, αν διαγνωσθεί ότι ο οδηγός δεν κάνει κάποια – έστω απειροελάχιστη – κίνηση ή διόρθωση στο τιμόνι για χρονικό διάστημα που ανάλογα με την ταχύτητα κυμαίνεται από 12-15 δευτερόλεπτα, τότε το PilotAssistαπενεργοποιείται. Εξυπακούεται ότι ο οδηγός τόσο ουσιαστικά (ελέγχοντας το σύστημα) όσο και νομικά είναι αυτός που ανά πάσα στιγμή έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Το V90 CrossCountryλανσάρεται στην ελληνική αγορά με έναν πληρέστατο βασικό εξοπλισμό ο οποίος εκτός άλλων περιλαμβάνει τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης μαζί με πληθώρα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που συνδυάζονται μεταξύ τους για την υλοποίησή της.Προσφέρεται σε δύο εκδόσεις-επίπεδα εξοπλισμού.Η έκδοση εξοπλισμού CrossCountryπεριλαμβάνει όλα όσα έχουν αναφερθεί πιο πάνω και επιπλέον ηχοσύστημα SensusConnectHigh Performance (περιλαμβάνει Bluetooth, χειριστήρια του ηχοσυστήματος στο τιμόνι, έγχρωμη οθόνη αφής 9', διπλό δέκτη RDS, ενισχυτή 6 καναλιών 330 watt με 10 ηχεία, σύνδεση AUX / USB, φωνητικές εντολές, πρόγραμμα περιήγησης στο Internet κλπ.), hillstartassist, εκκίνηση χωρίς κλειδί, όλους τους γνωστούς αερόσακους και γονάτου, προβολείς LED, διζωνικό σύστημα κλιματισμού με σύστημα καθαρισμού του εσωτερικού αέρα και πολλά άλλα που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ σε ένα σύγχρονο premiumμοντέλο αυτής της κατηγορίας.

Ηέκδοση εξοπλισμού Cross Country Proδιαθέτει ενδεικτικά επιπλέον Drive Modes (δυνατότητα επιλογής από 5 διαφορετικά προγράμματα οδήγησης: Eco, Comfort, Dynamic, Off Road & Individual), τον ψηφιακό πίνακα οργάνων με έγχρωμη οθόνη 12,3”, πακέτο εσωτερικού φωτισμού με ατμοσφαιρικό φωτισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα εμπρός με μνήμη, δερμάτινες επενδύσεις, προβολείς ομίχλης εμπρός με φώτα LEDκαι φώτα στροφής και άλλα.

Ο προτεινόμενος τιμοκατάλογος λιανικής για τους δύο διαθέσιμους κινητήρες και τις δύο εκδόσεις εξοπλισμού διαμορφώνεται ως εξής.

VOLVO V90 CROSS COUNTRY

 

 

CROSS COUNTRY

CROSS COUNTRY PRO

 

Χωρητ/τα (cm3)

Ισχύς (ΗΡ)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

T6 AWD Geartronic (Auto)

1.969

320

64.000

69.470

D5 AWD Geartronic (Auto)

1.969

235

62.170

67.420

Το V90 Cross Country κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Volvo Cars στην Τορσλάντα, βόρεια του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.

Από το δελτίο Τύπου