Ο οδηγός της Mercedes, Lewis Hamilton κέρδισε το Ιαπωνικό Grand Prix εκκινώντας από την pole με στρατηγική μια αλλαγής: Πολύ μαλακή/μαλακή γόμα. Η θερμοκρασία οδοστρώματος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που οι συνθήκες ήταν αρκετά πιο δροσερές.

Οι περισσότεροι οδηγοί ακολούθησαν την ίδια τακτική με το νικητή υπήρξε όμως και μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: Ο έτερος οδηγός της MercedesValtteriBottas. Καθότι είχε ποινή 5 θέσεων στην εκκίνηση ξεκίνησε με τη μαλακή γόμα και διένυσε περισσότερους γύρους στο πρώτο μέρος πριν αλλάξει. Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο Raikkonen. Τα μονοθέσια που έκαναν περισσότερους γύρους στην αρχή με τα μαλακά ελαστικά ήταν οι Renault, μπήκαν τελευταίες στα πιτ.

Χάρη στις μακριές παρατεταμένες στροφές υψηλής ταχύτητας η Σουζούκα είναι μια από τις πιο απαιτητικές πίστες για τα ελαστικά. Παραταύτα η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας στους πρώτους γύρους και το καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας μετέπειτα μείωσε λίγο τη φθορά, αυξάνοντας την απόσταση που διένυσαν οι οδηγοί στο πρώτο μέρος.

 

MARIOISOLA, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

«Αμφότερες οι γόμες που χρησιμοποιήθηκαν συμπεριφέρθηκαν όπως ακριβώς περιμέναμε παρότι οι θερμοκρασίες σε αέρα και οδόστρωμα ήταν πιο υψηλές απ’ τις προηγούμενες δυο μέρες. Αν επίσης συνδυάσεις τη βροχή και τις κόκκινες σημαίες στα ελεύθερα είναι προφανές πως οι ομάδες δεν είχαν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να χαράξουν στρατηγική στις συγκεκριμένες συνθήκες. Παρόλα αυτά και μολονότι είχαμε φέρει πιο μαλακή γόμα απ’ ότι πέρυσι, η πλειοψηφία των οδηγών ολοκλήρωσε το GrandPrix με μια αλλαγή. Οι οδηγοί που εκκινούσαν εκτός της θέσης που είχαν καταταγεί, χρησιμοποίησαν εναλλακτικά τη στρατηγική μαλακή/πολύ μαλακή και κέρδισαν θέσεις».

 

 

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑ ΓΟΜΑ

 

-

Ricciardo

1m33.694s

Bottas

1m33.144s

-

Verstappen

1m33.730s

Raikkonen

1m33.175s

-

Hamilton

1m33.780s

Vandoorne

1m33.724s

 

 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

 

ΓΟΜΑ

ΟΔΗΓΟΣ

ΓΥΡΟΙ

MEΣΗ

-

-

ΜΑΛΑΚΗ

Palmer

39

ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΗ

Alonso, Raikkonen, Ricciardo

25

 

 

ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

OLewisHamilton κέρδισε στον αγώνα ακολουθώντας τακτική μιας αλλαγής ελαστικών. Στον 22ο γύρο έβγαλε τη πολύ μαλακή και έβαλε τη μαλακή γόμα. Σταμάτησε αμέσως μετά τον οδηγό της RedBull, MaxVerstappen που τερμάτισε δεύτερος. Ο Ολλανδός έκανε την ίδια αλλαγή πολύ μαλακή/ μαλακή γόμα ένα γύρο πριν, προσπαθώντας να βγει εμπρός (undercut) από τη Mercedes. Προβλέψαμε ότι η τακτική της μιας αλλαγής θα είναι αποτελεσματική σε χαμηλή θερμοκρασία. Τελικά αποδείχτηκε αποτελεσματική και σε ζεστό καιρό χάρη στην εξαιρετική σταθερότητα των δυο γομών και τις δυο περιόδους αυτοκινήτου ασφαλείας (πραγματικό και εικονικό) στην αρχή.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΙΤ ΣΤΟΠ ΣΟΥΖΟΥΚΑ

 

Νο

Οδηγός

Εκκίνηση

Pit 1

Pit 2

Pit 3

44

HAM

SSu

Sn (22)

 

 

33

VER

SSu

Sn (21)

 

 

3

RIC

SSu

Sn (25)

 

 

77

BOT

Su

SSu (30)

 

 

7

RAI

Su

SSn (28)

 

 

31

OCO

SSu

Sn (20)

 

 

11

PER

SSu

Sn (21)

 

 

20

MAG

SSn

Sn (19)

 

 

8

GRO

SSn

Sn (23)

 

 

19

MAS

SSu

Sn (17)

 

 

14

ALO

SSu

Sn (25)

 

 

30

PAL

Sn

SSn (39)

 

 

10

GAS

SSn

Sn (22)

SSn (39)

 

2

VAN

SSn

Sn (9)

SSu (34)

 

94

WEH

Sn

SSn (2)

Sn (3)

Su (25)

18

STR

SSn

Sn (4)

SSn (35)

 

27

HUL

Sn

SSn (38)

 

 

9

ERI

Sn

 

 

 

5

VET

SSu

 

 

 

55

SAI

Sn

 

 

 

Από το δελτίο Τύπου