Είναι πολλά που μπορούν να γραφτούν για τα διπλά παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Μπεσίκτας και τον τελικό αποκλεισμό των Πειραιωτών από τη συνέχεια του Europa League. Αλλά αυτό που μετράει είναι ότι χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία για τον Θρύλο να συνεχίσει στην Ευρώπη. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Στα ομαδικά σπορ δεν υπάρχει ένας φταίχτης. Ποτέ. Αλλά στην περίπτωση του Ολυμπιακού ο επιμερισμός των αγωνιστικών ευθυνών είναι πολύ ξεκάθαρος.

Ο Νίκολα Λεάλι ήταν ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός δεν θα βρίσκεται σήμερα το μεσημέρι στην κλήρωση των «8» του Europa League. Οσο κι αν ακούγεται υπερβολικό για έναν μόνο παίκτη, στην περίπτωση του Ιταλού δεν είναι. Μετά το «δώρο» στους Τούρκους στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», χθες το αποτελείωσε. Φέρει ξεκάθαρη ευθύνη ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ πρώτα γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός. Δεν είναι αδικία. Είναι η αλήθεια. Αυτό συνέβη. Διότι ακόμη και στο γήπεδο ήταν σαφές ότι με το σκορ στο 2-1 ο Ολυμπιακός θα σκόραρε αργά ή γρήγορα. Ή τουλάχιστον θα έφτιαχνε ευκαιρίες. Οπως και έγινε. Πλέον, όμως, όλα αυτά είναι ιστορία. Η οποία γράφτηκε από τα γάντια του Ιταλού πορτιέρο. Και το χειρότερο; Κόντρα σε μία ομάδα, που ναι μεν ήταν ποιοτικά ανώτερη από τον Ολυμπιακό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδειξε ότι «είχε» τους Πειραιώτες.

ΥΓ.: Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη παίκτες που διαθέτουν προσωπικότητα και... καρύδια, όπως αυτά του Εστέμπαν Καμπιάσο. Ακόμη και στα 37 του έδειξε γιατί είναι αυτός που είναι. Παράδειγμα για όλους και ένα καλό δείγμα γραφής για το τι πρέπει να κάνει ένας πραγματικός ηγέτης, ακόμη και όταν δεν είναι καλά.

ΥΓ.2: Η επιλογή του Βασίλη Βούζα να ρίξει στο παιχνίδι τον Μάρκο Μάριν αντί του Εστέμπαν Καμπιάσο αποδείχθηκε ατυχής. Εξαρχής εμπεριείχε κίνδυνο, λόγω του ότι ο σχηματισμός έγινε εξαιρετικά επιθετικός και δεδομένου ότι ο Μάριν δεν βοηθάει καθόλου αμυντικά, αλλά στη διάρκεια του ματς επιβεβαιώθηκε ότι ο Γερμανός δεν είναι σε θέση φέτος να βοηθήσει ουσιαστικά τους Πειραιώτες, ούτε επιθετικά. Και το επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο.

ΥΓ.3: Δεν γίνεται να μην πούμε ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ τόσο στον εκπληκτικό Παναγιώτη Ρέτσο όσο και στον Γιώργο Μανθάτη. Τα τέσσερα γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός είναι πολλά, αλλά ο Ρέτσος έδειξε ότι είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου μας και του συλλόγου, βεβαίως, ενώ ο «σβούρας» του Θρύλου έκανε άνω-κάτω τους Τούρκους και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του σκορ.

ΥΓ.4: Από χθες θα πρέπει και η ομάδα να πάρει μία κεντρική απόφαση. Ο Λεάλι έπαιξε περισσότερο από όσο αξίζει, έδειξε ότι δεν κάνει και δεν πρέπει να ξαναπαίξει. Τόσο απλά. Καπίνο και Χουτεσιώτης είναι μια χαρά έως το τέλος της σεζόν.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 17/03/2017)