Πόσα χρόνια το φωνάζει ο «ΓΑΥΡΟΣ»; Πόσες και πόσες φορές δεν έχει επισημανθεί από δω πέρα ότι ο Γιάννης Αλαφούζος μόνο… καλό κάνει στον Ολυμπιακό όσο επιμένει να παριστάνει με τα ψέματα τον ηγέτη του Παναθηναϊκού; Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε φωνάξει για τα… ψίχουλα που δίνει, φέρνοντας προπονητές της πλάκας και ποδοσφαιριστές «μίας χρήσης», προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου; Ε, λοιπόν, το τέλος του παραμυθιού έφτασε. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να κοιτάξουν την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ομάδα τους, πιάνουν τα πραγματικά αίτια της κατάρρευσής της και καταλήγουν στο πόρισμα: για την κατάντια υπεύθυνος είναι ένας και λέγεται Γιάννης Αλαφούζος!

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, επέλεξαν αντί προλόγου να τοποθετήσουν μία κατατοπιστικότατη ετικέτα με τα αρχικά της ομάδας τους: Ποδοσφαιριστές Απαθείς, Νοοτροπία Απαράδεκτη, Θίασος Ηττοπαθής, Νεοπαραγοντίσκοι Ανίκανοι, Ιδιοκτήτης Κατώτερος των προσδοκιών, Ομάδα Συνονθύλευμα!

Το γεγονός δεν είναι εύκολο να το προσπεράσει κανείς. Για πρώτη φορά, ίσως, οργανωμένοι οπαδοί μίας ομάδας περικλείουν στην ίδια πρόταση τόσες κατηγορίες: για ιδιοκτήτη που αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και μία ομάδα… θίασο, συνονθύλευμα με ποδοσφαιριστές ανίκανους! Με τον Στραματσόνι δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα, αλλά τι να πουν για τον Ιταλό; Μόνος του ήρθε; Γι’ αυτό και «ξεσκίζουν» τον Γιάννη Αλαφούζο, σε χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

1) Τον «χρεώνουν» ξεκάθαρα για την αγωνιστική κατηφόρα που ακολουθεί… συστηματικά ο Παναθηναϊκός. «Η μεγαλύτερη, αν όχι αποκλειστική, ευθύνη γι’ αυτό το χάλι ανήκει στον πρόεδρο Γιάννη Αλαφούζο. Αυτός διοικεί, αυτός κυρίως φταίει για την κατρακύλα της ομάδας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

2) Του ξεκαθαρίζουν ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα ολοκληρώθηκε και πλέον δεν είναι σε θέση να περιμένουν άλλο, για να μάθει ο κυρ Γιάννης από… μπάλα.

3) Τον κατηγορούν για εμμονές -κάτι που, ποικιλοτρόπως, έχει επισημανθεί και από τους περισσότερους που ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο- και για παντελή αστοχία στην επιλογή των συνεργατών του.

4) Φωνάζουν ότι η διοίκηση του Αλαφούζου δεν είναι σε θέση να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές, περνάει «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον Παναθηναϊκό και του λένε στα… ίσα ότι είναι ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε άλλο, πέραν της οικονομικής διαχείρισης.

5) «Βγάζουν στη σέντρα» όλες τις επιλογές του, σε πρόσωπα που βρίσκονται κάτω από τον ίδιο (Μπαλωμένου, Σωπήλης, Παναγιωτίδης) και τον κατηγορούν ότι αντιμετωπίζει με επιδερμικό τρόπο τα προβλήματα, μην έχοντας την ισχύ και την αποφασιστικότητα να δώσει λύσεις.

6) Υποστηρίζουν ξεκάθαρα ότι φέρνει μαθητευόμενους προπονητές -προφανώς γιατί δεν θέλει να προσλάβει εγνωσμένου κύρους επαγγελματίες, που θα είχαν και ανάλογες οικονομικές απαιτήσεις- και μισθοφόρους ποδοσφαιριστές.

7) Τον εγκαλούν για έλλειψη σωστής νοοτροπίας, την οποία δεν κατέχει ο ίδιος, άρα δεν μπορεί να τη μεταδώσει και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και…

8) Απαιτούν από τον ίδιο να αλλάξει τα πάντα, καθιστώντας σαφές ότι ο χρόνος του τελείωσε. «Αλλαξε την κατάσταση… χθες, ειδάλλως…», του γράφουν.

Ιδού όλη η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η «Θύρα 13», μία ημέρα μετά το νέο κάζο που υπέστη ο Παναθηναϊκός από τον ΟΦΗ για το Κύπελλο:

«Ποδοσφαιριστές
Απαθείς
Νοοτροπία
Απαράδεκτη
Θίασος
Ηττοπαθής
Νεοπαραγοντίσκοι
Ανίκανοι
Ιδιοκτήτης
Κατώτερος προσδοκιών
Ομάδα
Συνονθύλευμα

Αυτός είναι, δυστυχώς, ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός που παρουσιάζεται στα μάτια μας, ειδικά το τελευταίο δίμηνο. Ενας Παναθηναϊκός που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που φαντάζονται και επιθυμούν τα εκατομμύρια των φίλων του. Ενας ποδοσφαιρικός οργανισμός που νοσεί σε όλα τα επίπεδα. Η μεγαλύτερη, αν όχι αποκλειστική, ευθύνη γι’ αυτό το χάλι ανήκει στον πρόεδρο Γιάννη Αλαφούζο. Αυτός διοικεί, αυτός κυρίως φταίει για την κατρακύλα της ομάδας.

Εχεις ακούσει πολλά μπράβο, Γιάννη, για την απόφασή σου να βγεις μπροστά σε μια πολύ δύσκολη στιγμή του Συλλόγου. Εχεις κάνει αποδεδειγμένα οικονομικές θυσίες για την επιστροφή στην κανονικότητα και τη σταδιακή βελτίωση του έμψυχου δυναμικού. Απολάμβανες την υπομονή και την ανεκτικότητα του κόσμου, ώστε να μάθεις να λειτουργείς σε ένα περιβάλλον άγνωστο σε σένα. Εκανες θυσίες για να πολεμήσεις την παράγκα-μαφία που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο… Ολα αυτά, όμως, αναιρούνται από τον εσφαλμένο τρόπο που διοικείς τα δύο τελευταία χρόνια, όταν και κάναμε ξεκάθαρη την απαίτησή μας για επιστροφή στους τίτλους. Τα λάθη στα οποία υποπίπτεις είναι τραγικά, επαναλαμβανόμενα και πολλές φορές εμμονικά. Λάθη τα οποία δεν επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να λειτουργεί σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Επιλογές συνεργατών άσχετων με το ποδόσφαιρο και ανίκανων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συλλόγου. Δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που περνάει και στο αγωνιστικό τμήμα, με αποτέλεσμα οι παίκτες και ο προπονητής να μη γνωρίζουν ουσιαστικά σε ποια ομάδα αγωνίζονται. Να μην ξέρουν τι σημαίνει να χάνει ο Παναθηναϊκός!!! Παρατηρούμε μία ομάδα να μη λειτουργεί με ποδοσφαιρική λογική, εξ ου και η απέχθεια που προκαλεί στον φίλαθλο κόσμο της. Βλέπουμε ένα τσούρμο καλομαθημένων παικτών, να μην μπορούν να εμπνεύσουν τον κόσμο. Μία διοίκηση ανήμπορη να προσφέρει όραμα και ελπίδα στους φιλάθλους…

Σταμάτα πια, Γιάννη Αλαφούζο, να είσαι οικονομικός διαχειριστής της ΠΑΕ. Μπορείς να διαχειριστείς το μέγεθος του Παναθηναϊκού;;; Μπορείς να φέρεις την ομάδα εκεί που προστάζει η ιστορία, το μεγαλείο και ο κόσμος της;;; Ηρθε η ώρα να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να πάρεις γενναίες αποφάσεις. Η επιδερμική αντιμετώπιση των προβλημάτων και το υπερβολικό χάιδεμα ομάδας και συνεργατών δεν οδηγεί πουθενά. Οσο επιτρέπεις να διοικούν τον Παναθηναϊκό άτομα που ενδιαφέρονται μόνο για τη θέση τους, τον μισθό τους και την προσωπική τους προβολή, τόσο θα μικραίνει ο Σύλλογος. Δεν έχουν θέση στον Παναθηναϊκό καμία Μπαλωμένου, κανένας Σωπήλης, κανένας Παναγιωτίδης. Δεν έχουν θέση στον Παναθηναϊκό άτομα που εκμεταλλεύονται τη φιλία τους μαζί σου, και παρόλο που είναι αποδεδειγμένα ανίκανοι, παραμένουν στη θέση τους (αλήθεια, πόσες θλάσεις και υποτροπές πρέπει να πάθουν οι ποδοσφαιριστές, για να αντιληφθείς πως το ιατρικό τιμ απλά δεν κάνει. Για το Metropolitan μπορεί να είναι καλοί, για τον Παναθηναϊκό μας, όχι!!!). Δεν έχουν, επίσης, θέση στον Παναθηναϊκό μαθητευόμενοι προπονητές, μισθοφόροι παίκτες και γενικά όσοι στερούνται ποδοσφαιρικό εγωισμό και νοοτροπία νικητή. Πόσω μάλλον όταν οι ίδιοι είναι λιγόψυχοι στο γήπεδο, αλλά ξέρουν να ορθώνουν ανάστημα όταν πρόκειται για την τσέπη τους. Ξεφτιλισμένοι… Κανένας προπονητής δεν πρόκειται να στεριώσει, κανένας παίκτης δεν πρόκειται να διακριθεί, άμα δεν θωρακιστούν από ανθρώπους που να έχουν αντίληψη της Παναθηναϊκής πραγματικότητας, και βέβαια, να είναι γνώστες του αντικειμένου…. Γιάννη Αλαφούζο, ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να επανέλθει στον πρωταθλητισμό, όσο αυτοί που τον περιστοιχίζουν δεν διέπονται από νοοτροπία πρωταθλητισμού. Αν αγαπάς τον Παναθηναϊκό, Γιάννη Αλαφούζο, και πονάς τα λεφτά που έχεις επενδύσει τα χρόνια της ενασχόλησής σου, ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΧΘΕΣ!!! Ειδάλλως…

ΥΓ.: Η Θύρα 13 ανακοινώνει την απόφασή της να απέχει από τον αγώνα της Κυριακής με τον μπάοκ, σαν ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης σε αυτά που συμβαίνουν στην ποδοσφαιρική ομάδα. Καλούμε, λοιπόν, τα μέλη μας να μην παρευρεθούν στο ιστορικό μας πέταλο, και προτρέπουμε τους φιλάθλους που θα αποφασίσουν να πάνε στις άλλες θύρες, να ελέγξουν την οργή τους και να μην προβούν σε ακραίες κινήσεις που θα ζημιώσουν τους ίδιους, και θα βάλουν σε επιπρόσθετο κίνδυνο το μέλλον της ομάδας μας. Εξάλλου, η αντίδραση δεν περιορίζεται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου…».

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 02/12/2016)