Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η FIFA δεν παρεμβαίνει στην ελληνική διαιτησία είναι η επικύρωση του πίνακα των διεθνών διαιτητών και βοηθών όπως αυτοί προτάθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, το οποίο είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία του Μιχάλη Τζανόπουλου, δηλαδή στην προ εξομάλυνσης εποχή. Ουσιαστικά η Παγκόσμια Ομοσπονδία… άδειασε τόσο τον τοποτηρητή της, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, όσο και κάποιους από τους… δήθεν ανεξάρτητους παράγοντες, για τους οποίους βγαίνει το συμπέρασμα ότι εξυπηρετούν σκοπούς συγκεκριμένων ΠΑΕ.

Προσπάθησαν τα… παράκεντρα της εξυγίανσης, όμως δεν κατάφεραν να πετύχουν τους σκοπούς τους. Ολη η ποδοσφαιρική πιάτσα γνώριζε ότι ήθελαν να βγάλουν εκτός του πίνακα των διεθνών τους διαιτητές Αρετόπουλο (Τρικάλων), Μάνταλο (Καβάλας) για να τους αντικαταστήσουν με τους Παπαδόπουλο (Μακεδονίας), Βάτσιο (Δυτικής Αττικής). Ηθελαν να βγάλουν εκτός και τους βοηθούς Κούρεντα (Τρικάλων) και Τουμπακάρη (Αθηνών) για να παραμείνει διεθνής ο Γρεβένης (Χαλκιδικής), αν και ο τελευταίος εξαιτίας των λαθών που έχει κάνει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα θα έπρεπε να φύγει μόνος του από τους πίνακες, δεδομένου πως απέδειξε ότι έκλεισε ο κύκλος του.

Η απόφαση της FIFA, που επικύρωσε των πίνακα των διεθνών διαιτητών και βοηθών όπως αυτοί προτάθηκαν από την τότε διοίκηση της ΕΠΟ, αποτελεί πανωλεθρία και για αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για την ελληνική διαιτησία, αλλάζοντας κανονισμούς για να μπουν στην ΚΕΔ οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, αν και δεν προβλεπόταν, ή για να επαναφέρουν διαιτητές ή βοηθούς, οι οποίοι δεν αξιολογήθηκαν το καλοκαίρι. Στη διαιτησία από τους… εξομαλυντές (πάντα με τη στήριξη του Κουτσοκούμνη) έγιναν πράγματα και θάματα, με αποφάσεις-εκτρώματα, οι οποίες όπως φαίνεται ήταν δικές τους, άσχετα αν έβαζαν μπροστά τη FIFA. Αλλωστε η επιστολή της με ημερομηνία 14/10/2016 καταδεικνύει ότι δεν έδωσε ρόλο στους νυν αρμόδιους να τα κάνουν όλα μπάχαλο…

Παράνομοι αποκλεισμοί

Μια ακόμη παράμετρος σχετικά με την επικύρωση του πίνακα των διεθνών διαιτητών και βοηθών για το έτος 2017 από τη FIFA έχει να κάνει και με τους εντός των συνόρων αποκλεισμούς συγκεκριμένων ρέφερι και βοηθών. Για την Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν υπήρχε ποτέ καμία ανωμαλία στην ελληνική διαιτησία, ούτε η διαιτησία ήταν ένας από τους λόγους της παρέμβασής της στην Ελλάδα. Ολα αυτά δείχνουν το παράνομο… παιχνίδι που γίνεται σχετικά με τους αποκλεισμούς διαιτητών και βοηθών μόνο και μόνο επειδή αυτοί είναι ανεπιθύμητοι σε συγκεκριμένες ΠΑΕ, όπερ σημαίνει ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν τους προσκύνησαν.

Δρόμος

Να δούμε πώς οι αρμόδιοι θα αποδείξουν ότι δεν υφίσταται στοχοποίηση και προσβολή προσωπικότητάς τους, όταν κάποιοι από αυτούς τους διαιτητές ή βοηθούς προσφύγουν στην τακτική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τους έβαλαν στην… κατάψυξη, επειδή τάχα προκάλεσαν. Εφόσον υπάρχει διοριστήριο και δεν υφίσταται… διορισμός, δηλαδή ορισμός, τι θα φοβηθούν οι ρέφερι; Να μη βγουν από τους πίνακες; Αφού ήδη τους έχουν βγάλει, χωρίς να υπάρχει σχετικός κανονισμός.

Παραμύθια

Ολα όσα κάνουν στην ελληνική διαιτησία εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς, συγκεκριμένων ΠΑΕ που όλοι γνωρίζουν ποιες είναι. Τα… παραμύθια με τη FIFA δεν έχουν δράκο. Και όσο θα περνάει ο καιρός, με τις… καραμέλες της δήθεν επιστροφής στην κανονικότητα ή της δήθεν εξυγίανσης, τόσο περισσότερο θα εκτίθενται. Και φυσικά όχι μόνο μία φορά.

Η αλήθεια

Είναι μία και με ντοκουμέντο την επιστολή της 14ης Οκτωβρίου 2016, με την οποία η FIFA ενημερώνει για την απόφασή της περί επιτροπής εξομάλυνσης, αλλά και για τους σκοπούς αυτής, που είναι τέσσερις: Να τρέξει τα καθημερινές υποθέσεις, να αλλάξει τους κανονισμούς (όχι μεσούσης της περιόδου), να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να αλλάξουν οι νόμοι που παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο και να γίνουν εκλογές μέχρι 31/05.

Η… απουσία

Η FIFA συγκεκριμενοποίησε η ίδια τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Εξομάλυνσης (ΠΔΕ/ΕΠΟ). Στην επιστολή της δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στη διαιτησία, ούτε… επιβεβαίωσε την προπαγάνδα, πως τάχα παρέμβασή της προκλήθηκε εξαιτίας διαιτητικών λαθών. Αλλωστε επί εξομάλυνσης γίνονται πολλαπλάσια κάθε αγωνιστική. Με τις αποφάσεις που πάρθηκαν φαίνεται και η μη ανεξαρτησία του Κωστάκη.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 03/01/2016)