ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ «ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ»

Κάθε άλλη «ποινή» θα είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στο στήσιμο αποτελεσμάτων

Δεν υπάρχει πιο ανόητο, πιο αστήρικτο, πιο απαράδεκτο επιχείρημα, σαν αυτό πού ακούγεται από «οπαδούς» μιας ομάδας μετά από κάποια αποτυχία λόγω των εγκληματικών σφαλμάτων του διαιτητή: «Να κάνεις ομάδα πού να κερδίζει και την διαιτησία»!

Εδώ λοιπόν, η απάντηση είναι κατηγορηματική: Ομάδα που να κερδίζει τη διαιτησία, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Ο διαιτητής στο ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ο «άρχων του αγώνος» που λέγανε οι παλιοί. Είναι ο άνθρωπος πού εκτελεί καθήκοντα ΘΕΟΥ! Οταν οι διαιτητής έχει σημαδέψει μια ομάδα, αυτή δεν πρόκειται να κερδίσει ακόμα και αν τη λένε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν και όποια προτιμάτε. Εχει όχι ένα, αλλά πολλούς, άπειρους τρόπους να κάνει αυτό που θέλει και να επιβάλει την θέλησή του. Είναι ο ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟΣ ενός αγώνα, δηλαδή, ο ΘΕΟΣ του.

Πάμε παρακάτω. Στις κριτικές μας για ένα αγώνα, θα πρέπει να μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα η αγωνιστική απόδοση της ομάδας. Το άλλο, η διαιτησία.

Αλλος αγώνας μετά το 9:01

Αλλο η απόδοση, άλλο η διαιτησία. Μην τα συγχέουμε, διότι έτσι αποδυναμώνεται η κριτική μας άποψη. Παράδειγμα. Μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, στον αγώνα της Ξάνθης, ο αγώνας πού είχε αρχίσει, όπως είχε αρχίσει, κυλούσε κανονικά. Στο 9:01 ακριβώς, έγινε η φάση πού ΑΛΛΑΞΕ τον αγώνα: Ηταν το σουτ του Φορτούνη που απέκρουσε με το χέρι ο Λισγάρας. Αν η ροή του αγώνα συνεχίζονταν κανονικά, θα είχαμε πέναλτυ σε βάρος της Ξάνθης, αποβολή του Λισγάρα και πιθανότατα, αλλαγή του σκορ, από 0-0 σε 0-1. Αν τώρα, λίγο αργότερα το έκανε ο Ολυμπιακός το 0-1, δεν έχει καμία σημασία, διότι αυτό έγινε σε ΑΛΛΟ αγώνα, εκείνο πού ΕΠΕΒΑΛΕ ο διαιτητής.

Με δέκα παίκτες και 0-1 σε βάρος της, η Ξάνθη θα είχε άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει και θα ήταν πολύ δύσκολο έως απίθανο να φτάσει κάποια στιγμή στην ισοφάριση. Μιλάμε πάντα για ΑΛΛΟ αγώνα, μετά το 9:01 της κανονικής ροής, όπου σημειώθηκε η παρέμβαση του διαιτητή πού ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ τη συνέχεια.

Απολαμβάνει της γνωστής προστασίας

Συνεχίζω με τη διαιτησία του Καλογερόπουλου, ο οποίος συνετέλεσε στο να χάσει ο Ολυμπιακός ΔΥΟ βαθμούς και να μην πανηγυρίσει την ΤΡΙΤΗ του συνεχόμενη νίκη στο πρωτάθλημα. Ο διαιτητής Καλογερόπουλος, πασίγνωστος για τις «ικανότητες», τις «αρετές», τις «ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ» του και τους «ΕΛΙΓΜΟΥΣ» του στην πιάτσα του ποδοσφαίρου, ενήργησε όπως ενήργησε, έχοντας ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ την στήριξη και υποστήριξη συγκεκριμένης μερίδας των ΜΜΕ πού ανήκουν ή εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες των Πάοκ και Αεκ, Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς Σαμπίντι και Μελισσανίδη.

Από τα πρώτα λεπτά μετά τη λήξη και ενώ ολόκληρη η οικογένεια του Ολυμπιακού ΕΒΡΑΖΕ για το εν ψυχρώ καθάρισμα της ομάδας στην Ξάνθη, τα ΑΡΔοΜΜΕ ξεκίνησαν τον αγώνα ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του Καλογερόπουλου, είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με προσπάθεια παροχής… «εξηγήσεων» με την μορφή… «ανάλυσης», όπου βεβαίως η πρώτη επίμαχη απόφαση του διαιτητή (υπήρξαν και άλλες στη συνέχεια)  προβάλλονταν ως «απολύτως δικαιολογημένη».

Και μετά, θα επανέλθει… δημήτριος

Στη συνέχεια (και μετά την γενική κατακραυγή για την ΑΛΛΟΙΩΣΗ του αποτελέσματος), είδαμε και διαβάσαμε την… βαθμολογία του διαιτητή από τον παρατηρητή, με τις επεξηγήσεις ότι ναι μεν τον παραπέμπει, αλλά το πού να του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού για δύο ματς. Και μετά, δηλαδή, θα… ξαναγυρίσει… δημήτριος!

Δεν αμφιβάλλω ότι έτσι θα γίνει. Η ΜΑΦΙΑ πού διοικεί το ποδόσφαιρο, δεν θα συναινέσει στην οριστική διαγραφή ενός τόσο ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ σαν τον «Dirty Harry» της ελληνικής διαιτησίας. Παρά ταύτα πιστεύω ότι αν υπήρχε η παραμικρή έστω διάθεση επίδειξης αντικειμενικότητας από το σύστημα, θα πρέπει να ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ αυτό το διαιτητικό ΣΟΚΙΝ  πού λέγεται Καλογερόπουλος. Τι να το κάνω εγώ, τι να το κάνει Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ το «εκτός ορισμών για δύο ή τρείς αγώνες» και μετά… ξανά πάλι στις επάλξεις ; Κατά ποίαν λογική μπορεί να θεωρηθεί ως… «ποινή» μία τέτοια απόφαση; Για να μην πω ότι θα του αρέσει κι’ όλας, να κάτσει να «ξεκουραστεί» για λίγο, μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος. Ασε που μπορεί να του στείλουν και κανένα… μπογκομόλετς από τη σοβιετία, να δυναμώσει κι’ άλλο.
Και για να τελειώνουμε με αυτόν. Το αν «το είδε» ή «δεν το είδε», δεν έχει καμία σημασία επί της ουσίας. Αν το είδε, σημασία έχει ότι ΔΕΝ ΤΟ ΕΔΩΣΕ, οπότε ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ. Αν πάλι ΔΕΝ το είδε, σημασία έχει πως όταν δεν βλέπει αυτά πού εξελίσσονται μπροστά του, πιάτο, πάλι ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ για διαιτητής.

Οι χαμένες ευκαιρίες δεν αποτελούν κριτήριο ικανοτήτων

ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΤΖΟΥΡΤΖΕΒΙΤΣ

Αυτά για τη διαιτησία, πού όπως είπαμε είναι ένα ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ κεφάλαιο κριτικής. Οσον αφορά την ομάδα τώρα, έχω να πω ότι ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ για μία ακόμη φορά! Και δεν θα σταθώ στο αν μου άρεσε για τριάντα ή για… τριάντα δύο λεπτά στο πρώτο και άλλα… είκοσι έξι στο δεύτερο ημίχρονο. Καμία ομάδα δεν μπορεί να παίζει ΤΟ ΙΔΙΟ επί ενενήντα λεπτά. Ο Ολυμπιακός μου άρεσε για την απόδοσή του ΣΕ ΟΛΟ τον αγώνα. Και βεβαίως, συμφωνώ απόλυτα με τις δηλώσεις του Χάσι, ότι θα μπορούσε το αποτέλεσμα να είναι 4-0. Ισως και 6-0, αν αναλογιστούμε τις ευκαιρίες πού χάθηκαν. Ομως ΚΑΙ ΑΥΤΟ, δηλαδή οι ευκαιρίες, ΜΕΣΑ στο ποδόσφαιρο είναι. Δεν γίνονται όλες γκολ. Καμιά φορά, μάλιστα δεν γίνεται… ΚΑΜΙΑ τους γκολ!

Με την ευκαιρία. Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Τζούρτζεβιτς όχι απλά μου άρεσε πολύ, αλλά και δεν με απογοήτευσε καθόλου με την απόδοσή του. Οι ευκαιρίες πού έχασε, δεν ήταν όλες «κανονικές» ευκαιρίες. Θα τις αποκαλούσα περισσότερο «ατυχίες». Σε κάποια απ’ αυτές, πάτησε τη μπάλα. Σε μια άλλη, δεν την πρόλαβε για ελάχιστα χιλιοστά. Σε άλλη, η μπάλα πήγε λίγο πιο πλάγια και δεν μπόρεσε να τη φέρει. Και μην ξεχνάμε και την απόδοση του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ του ελληνικού πρωταθλήματος (από πέρυσι το γράφω) Ζίφκοβιτς.

Ο Τζούρτζεβιτς έδειξε ότι έχει απίστευτα προσόντα και πλεονεκτήματα. Είναι πολύ κινητικός, αρκετά ταχύς, έχει αντίληψη, έχει οξυδέρκεια, εμπνεύσεις, δεν μαρκάρεται εύκολα, έχει πάθος, είναι καλός σουτέρ, είναι μπουκαδόρος και ξέρει και μπάλα. Και βέβαια, η ικανότητά του να βρίσκεται πάντα μέσα στις φάσεις, είναι απίστευτη.

Εχει πολλά πράγματα ο Ούρος και όχι απλά πιστεύω, αλλά είμαι βέβαιος, ότι όταν αρχίσει να βάζει γκολ, δεν θα… σταματάει!

Φυσικά και περιμένω να ξεκινήσει ΑΥΤΟΣ σήμερα εναντίον της Σπόρτινγκ. Και θα είναι σίγουρα η ΕΚΠΛΗΞΗ του αγώνα.

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΑΜΟΚΛΕΙΟ ΣΠΑΘΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ

ΝΙΚΗ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ

Τι θα γίνει σήμερα; Περιμένω το καλύτερο. Νομίζω ότι σήμερα ο Ολυμπιακός θα είναι εντελώς διαφορετικός από τους προηγούμενους ευρωπαϊκούς αγώνες του, όπου έπαιζε πάντα με την «Δαμόκλειο Σπάθη» της πρόκρισης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.

Τώρα, ο Ολυμπιακός παίζει στους Ομίλους και αυτό δεν αλλάζει. Δεν πρέπει να έχει το άγχος και την αγωνία της ομάδας πού θέλει ένα ή δύο γκολ να βάλει ή να μη φάει, για να κερδίσει την πρόκριση στη συνέχεια. Ξέρει ότι θα παίξει ΕΞΙ φορές στον ίδιο θεσμό και ότι το ταμείο θα γίνει στο τέλος.

Οσον αφορά τη σύνθεση, θα πρέπει να εκφραστώ και εγώ σαν ένας ακόμα… «προπονητής της εξέδρας», για να εξωτερικεύσω τη γνώμη μου. Ομολογώ ότι θα επιμείνω στην άποψη πού έχω ήδη εκφράσει πολλές φορές και όχι μόνο επί Χάσι αλλά και πιο παλιά, επί Μπέντο : Οτι ΜΑΖΙ δεν μπορούν να παίζουν οι Φορτούνης και Μάριν, όσο και αν είναι και οι δύο χειριστές της μπάλας.

Σημειώνω πάντως πως ο Μάριν και πάλι σε αγώνα εκτός έδρας, στην Ξάνθη, δεν είχε καθόλου καλή απόδοση. Ειπώθηκε ότι «είχε το μυαλό του στη Σπόρτινγκ». Ελπίζω να είναι λάθος αυτό. Διότι αν είχε όντως το μυαλό του στη Σπόρτινγκ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να παίξει εναντίον της Σπόρτινγκ!

Καταστάσεις με τους παίκτες να… αποφασίζουν σε ποιο παιχνίδι θα παίξουν καλά, σε ποιο θα τα δώσουν όλα και σε ποια τα… μισά, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ στον Ολυμπιακό με το ρόστερ που διαθέτει.

Ο «Χάρης το εργαλείο»: Εργα και ημέρες

-Τον Απρίλιο του 2014 ο Χάρης κάνει επίδειξη «παπατζιλικιού» στο Ολυμπιακός - Μπάουγκ 2-1 γιά το Κύπελλο.

-Τον Οκτώβριο του 2014, γίνεται διεθνής.

-Ακολουθεί το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0.

-Τον Φλεβάρη του 2015, το γκολ του Χάρα προκαλεί μεγάλη αλλαγή στον… «ψυχισμό» και την διαιτητική… «κοσμοθεωρία»  του Χάρη. Το ίδιο, κατά σύμπτωση, παθαίνει και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών Δημητρίου, ακριβώς την ίδια εποχή.

-Και τον Μάρτη του 2016, έχουμε τις δύο αποβολές, Μποτία και Μιλιβόγεβιτς.

Είναι ξεκάθαρο, ο Χάρης έχει υποστεί διαιτητικό «λίφτινγκ». Και από την ημέρα πού αφαίρεσε τους επιδέσμους και τα τσιρότα της επέμβασης, φάνηκαν οι απαίσιες ζάρες στο υπερβολικά διογκωμένο, διαιτητικό «εγώ» του.

ΔΕΘ: ΑΓΡΙΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΟΥΚΤΖΗΔΕΣ!

Τους δούλεψε μέσ’ τα μούτρα τους ο Τσίπρας !

Ο σοβαρός πρωθυπουργός της χώρας Τσίπρας, «αστειεύτηκε» με θράσος στα μούτρα των οπαδών του Πάοκ: «Το μόνο πού μένει, είναι να πάρει το πρωτάθλημα ο Πάοκ», είπε, φορώντας τη γνωστή μάσκα του γελαστού καλαμπουριτζή.

Φυσικά, πήρε σχεδόν αμέσως την απάντηση πού του έπρεπε, αλλά τι τον ένοιαζε; Εκείνο πού ήθελε, ήταν να πετάξει τη μαλακία. Απαξ και την πέταξε, δημόσια, από εκεί και πέρα ήταν όπου κάτσει και σε όσους κάτσει.

Πάοκ αφού !

Ψηφουλάκια θέλει να μαζέψει, με οποιοδήποτε κόστος, οπότε δεν τον πολυνοιάζει το κόστος.

Είναι ικανός να πει ότι… «πονάνε τα μυαλά του» και όπως κάθε γνήσιος Μπαουκτζής, να αρχίσει να φωνάζει… «Πάοκ αφού»!

Κανένας άνδρας !

Τι να πει όμως κανείς μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο πολιτικού ανδρός, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αλλάξει ακόμα και αυτό πού ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΤΕ κανένας άνδρας: Την ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ!

Της… άρεσε η ιδέα της Κούλας !

Το αξιοπερίεργο για μένα, πάντως, είναι ότι εκτός του Ολυμπιακού, που βεβαίως είναι και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ του Τσίπρα, καμία άλλη ομάδα, από αυτές πού ισχυρίζονται ότι «πάνε για πρωτάθλημα».

Και καλά, για τον Πόα, δεν το συζητάω. Αυτός έχει αρχίσει να –πνέει τα λοίσθια. Ψυχομαχάει. Αλλά η… Κούλα; Γιατί δεν αντιδράει η διοίκησή της; Της… άρεσε η ιδέα, ή μήπως ο τσαμπουκάς μέσω τρίτων διοικητής δεν θέλει να πάει κόντρα στο «φιλαράκι» του πρωθυπουργό;

Εσύ;

Ευθέως, λοιπόν. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα ο Πάοκ. Εσύ, ρε Μελισσανίδη, τι λες; Συμφωνείς;

Οταν τα σκίσει!

Τώρα, για να είμαι ειλικρινής αν με ρωτήσετε για την προσωπική μου άποψη, όχι μόνο θα συμφωνήσω με τον Τσίπρα, αλλά θα… υπερθεματίσω κι’ όλας!

Ναι, θα το πάρει το πρωτάθλημα ο Πάοκ: Οταν ο Τσίπρας σκίσει τα Μνημόνια!

*** Αλήθεια, πόσοι από μας το θυμούνται; Οι δύο που πλακώθηκαν, Μελισσανίδης και Κούγιας, υπήρξαν και οι δύο ΠΡΟΕΔΡΟΙ στην ΑΕΚούλα! Και αυτό τον (για ορισμένους) «τιμητικό» τίτλο, θα τον κατέχουν και οι δυο για πάντα! Μόνο σε μια Κούλα θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

*** Χάρη, από πότε έχεις να πας στο κότερο;

*** Οπως αποδείχτηκε, όχι μόνο «ξέρει που μένεις», αλλά… «ξέρει και που τρως» !

*** ΕΙΠΕ : «Οταν χάνεις τόσες πολλές ευκαιρίες, η μπάλα σε τιμωρεί. Αλλά κανείς άλλος, εκτός από τη μπάλα, δεν έχει δικαίωμα να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό» (Σάββας Θεοδωρίδης).

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 12/09/2017)