ΤΙΣ απόψεις μου για το θέμα στόπερ τις έχω καταγράψει και θέλω να πιστεύω ότι είναι σαφείς.

Αλλά από εκεί και πέρα, είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω και την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν είναι τόσο απλό το θέμα όπως εμείς το έχουμε στο μυαλό μας. Διότι και δεν είναι απλό να βρεθεί, ειδικά μεσούσης της σεζόν, η «εξαιρετική» επιλογή την οποία όλοι θέλουμε, αλλά και δεν είναι απλό να σου λύσει τα προβλήματα ένας παίκτης, ακόμη κι αν αυτόν τον βρεις και τον πάρεις. Χρειάζεται ομαδική δουλειά και ενσωμάτωση του παίκτη στα δεδομένα του συνόλου.

Να δώσω ένα παράδειγμα για να μη λέμε μόνο θεωρίες.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένας από τους κεντρικούς αμυντικούς που είχε προσεγγίσει ο Ολυμπιακός ήταν ο Μπαλάντα, ο Κολομβιανός διεθνής που έπαιζε στην Αργεντινή, στη Ρίβερ Πλέιτ. Για τον άλφα ή βήτα λόγο ο Ολυμπιακός δεν το προχώρησε το θέμα του 23χρονου αριστεροπόδαρου αμυντικού. Και ο σύλλογος που τον απέκτησε ήταν η Βασιλεία, με 3,5 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για τη μόνιμη πρωταθλήτρια Ελβετίας, που πλέον στην κατάταξη της UEFA είναι σταθερά πάνω από τον Ολυμπιακό, όπως είναι σταθερά πάνω από την Ελλάδα η Ελβετία.

Με τον Μπαλάντα, λοιπόν, βασικό στην άμυνά της τι έκανε η Βασιλεία στο Champions League; Ηρθε τελευταία στον όμιλο της, με δύο μόλις πόντους, σώζοντας δύο ισοπαλίες με τη βουλγάρικη Λουντογκόρετς. Και συνολικά δέχθηκε 12 γκολ από τους Βούλγαρους, την Παρί Σεν Ζερμέν και την Αρσεναλ.

Ο νεαρός Κολομβιανός έπαιξε και στα έξι ματς της φάσης των ομίλων και δεν κατάφερε πολλά πράγματα. Ομως, η Βασιλεία του έδειξε και του δείχνει εμπιστοσύνη. Εκανε μία επένδυση και θέλει να την προστατεύσει.

Να πάμε λίγο παρακάτω, δηλαδή τι εννοώ…

Πρώτον: Υπάρχουν πολλοί φίλοι Ολυμπιακοί που νομίζουν ότι αν αποκτηθεί μέσα στον Γενάρη ένας καλός σέντερ μπακ, η ομάδα θα μπορέσει να κάνει πορεία στο Europa League. Μακάρι να πέφτω έξω και να έρθει ένας στόπερ να κάνει τη διαφορά, αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Δεύτερον: ας αναρωτηθούμε τι εμπιστοσύνη δίνουμε εμείς στον Βιάνα, σε σχέση με την εμπιστοσύνη που δίνει η Βασιλεία στον Μπαλάντα…

Και όχι, εγώ δεν θα πω ότι ο Βιάνα είναι ισάξιος του Μπαλάντα -και δεν το ξέρω, έχει άλλες παραστάσεις ο Κολομβιανός. Ομως, ο Ολυμπιακός έφερε ένα παιδί από τη Νότια Αμερική και δη τη Βραζιλία. Δεν μας δείχνει πολλά πράγματα. Αυτό είναι η αλήθεια. Ομως, δεν αξίζει λίγο παραπάνω εμπιστοσύνη;…

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 30/12/2016)