Μπαχρέιν, κύριοι. «Δύο θάλασσες», κατά την αραβική γλώσσα. Και δύο κοντράστ, θα συμπληρώσω. Το κοντράστ της απόλυτης χλιδής, της πολυτέλειας, του αμέτρητου πλούτου, με την ακραία φτώχεια, την εξαθλίωση, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Τις τρώγλες, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τα ανθρώπινα ερείπια που κοιμούνται στους δρόμους (στην καλύτερη) αν δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο ακόμα πιο άθλιο μπουντρούμι.

Αυτό το αντιφατικό Μπαχρέιν και πιο συγκεκριμένα την πρωτεύουσά του, τη Μανάμα, επέλεξε η FIFA για να πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό της. Ετσι δηλαδή έπρεπε, διότι δεν είναι δυνατόν μία ολόκληρη παγκόσμια Ομοσπονδία να κάνει κάθε χρόνο στο ίδιο μέρος το συνέδριό της. Μια στη μία εξωτική χώρα, μια στην άλλη, έτσι για να φτουράνε οι επίγειοι παράδεισοι, μη μείνει κανένας παραπονεμένος.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το συνέδριο, της FIFA, παρευρίσκονται εκπρόσωποι απ’ όλες τις ΕΚΛΕΓΜΕΝΕΣ διοικήσεις των ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών του κόσμου. Πλην μίας, η οποία δεν είχε εκλεγμένο εκπρόσωπο να στείλει. Και επειδή δεν είχε, έστειλε κάποιους ΔΟΤΟΥΣ, δηλαδή μέλη ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ διοίκησης, καθώς επίσης και ένα «ΡΟΥΦΙΑΝΟ», σύμφωνα με την επίσημη ιδιότητά του!

Η Ομοσπονδία αυτή, όπως θα καταλάβατε, είναι η ΕΠΟ, η οποία και είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ομοσπονδία που μετέχει στο συνέδριο, με ΜΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ διοίκηση. Για το συνέδριο αυτό έχουν μεταβεί στο Μπαχρέιν ο δοτός «πρόεδρος» Δρόσος, κομματικό στέλεχος του σύριζα τώρα και παλαιότερα του Πασόκ, όπου συνεργάσθηκε ως σύμβουλος του Ακη Τσοχατζόπουλου (έχω ξαναγράψει γι’ αυτή την ιστορία) και ο «πρώην» (;) γενικός διευθυντής της Αεκ και στενός συνεργάτης του Μελισσανίδη Αλέξης Δέδες.

«ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΡΙΖΑ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΠΟ»!

Θα μου πείτε, αν τους δέχεται η FIFA, με αυτή την ιδιότητα, με γεια τους με χαρά τους. Υπάρχει όμως και ΤΡΙΤΟΣ, αυτός που λέγαμε ότι είναι ο «ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ» της ιστορίας. Ομιλώ για τον πρώην σύμβουλο του υφυπουργού Αθλητισμού Κοντονή, ο οποίος μετά τον διορισμό του Κοντονή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ΦΥΤΕΥΤΗΚΕ στην ΕΠΟ με ΜΗΝΙΑΙΕΣ αποδοχές που ξεπερνούν τα ΕΞΗΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ, με ένα συγκεκριμένο καθήκον: Να ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ τον Τουρκολάγνο παράγοντα της FIFA Κουτσοκούμνη για τα συμβαίνοντα καθημερινά στην Ομοσπονδία και να ενεργεί ως μεσάζων στην επικοινωνία του με τον Κοντονή. Νομίζω ότι είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που προσλαμβάνεται επίσημος «ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Αυτός, λοιπόν, ο τύπος, που δεν έχει καμία επίσημη διοικητική θέση στην ΕΠΟ, την… εκπροσωπεί μαζί με τους άλλους δύο ΔΟΤΟΥΣ, τον Δρόσο και τον Δέδε, στο συνέδριο της FIFA.

Και εδώ αρχίζουν τα ωραία. Οταν οι άλλοι σύνεδροι έμαθαν ποιος ακριβώς ήταν ο περίεργος που περιφερόταν ανάμεσά τους με άνεση και τουπέ χιλίων καρδιναλίων, όχι απλά δυσανασχέτησαν, αλλά και προχώρησαν σε έντονα ΠΑΡΑΠΟΝΑ και ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ προς στελέχη της διοργάνωσης: «Τι είναι αυτός, τι θέλει εδώ πέρα, πώς του επιτρέπετε να περιφέρεται ανάμεσά μας, χωρίς επίσημη ιδιότητα» και διάφορα τέτοια και ακόμα πιο χοντρά!

Ο Φιλιππουσης, όμως, ατάραχος και ανεπηρέαστος, δεν δίνει καμία σημασία στα περιφρονητικά σχόλια. Και σιγά μην… έδινε δηλαδή, αφού όπως ο ίδιος διαδίδει σε κάθε ευκαιρία, «όσο είναι ο σύριζα στην κυβέρνηση, εγώ δεν φεύγω από την ΕΠΟ»!

ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ!

Ετσι ακριβώς, φίλοι μου. Οι Φιλιππούσηδες είναι πάντα ανίκητοι, στη χώρα που η ρουφιανιά λατρεύεται σαν αρχαία θεότητα. Είναι άτρωτοι. Και η παρουσία τους, βεβαίως, θα συνοδεύεται από την ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, που θα βγαίνει κατευθείαν από το ΤΑΜΕΙΟ της Ομοσπονδίας, η οποία ΠΛΗΡΩΝΕΙ και ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΕΙ και τους ΔΟΤΟΥΣ διοικητές της, με χρήματα που σίγουρα δεν προέρχονται από τη FIFA ή την UEFA, αλλά από τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ, από χρήματα που ΟΙ ΙΔΙΟΙ, με… ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ, έχουν βγάλει για τους… ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ!

Ναι, αγαπητοί, όπως σας τα λέω. Οι ίδιοι οι διορισμένοι από τον σύριζα -και όχι από τη FIFA, διότι η FIFA ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ (ακόμα… τουλάχιστον…) σ’ αυτή τη χώρα- βγάζουν αποφάσεις για το… πόσα θα παίρνουν, για τα ταξίδια που θα πηγαίνουν, για τη χλιδή που θα βιώνουν, ακόμα και για τις ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ που προσλαμβάνουν για την πάρτη τους!

Μιλάμε για εκπληκτικό καθεστώς ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ και ΕΤΣΙΓΟΥΣΤΑΡΙΣΜΟΥ, που βεβαίως, σε βάθος χρόνου δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορο. Προσωπικά δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο υπάρχει παραγραφή στο αδίκημα της ΑΠΙΣΤΙΑΣ, αλλά γνωρίζω ΑΛΛΟΥΣ οι οποίοι ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ήδη με το συγκεκριμένο θέμα, αποφασισμένοι να μην το αφήσουν να περάσει και να ξεχαστεί.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΣΙΠΟΥΡΟΚΑΤΑΝΥΞΗ

Ανακεφαλαιώνω: Λίγες μόνον ώρες μετά τα ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ στην τραγικότητά τους επεισόδια του τελικού του Βόλου οι ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΝΟΧΟΙ για τα κατά συρροήν ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που προκάλεσε η αχαρακτήριστη ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥΣ για τη διεξαγωγή του σε εντελώς ακατάλληλο και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ γήπεδο, αναχώρησαν για ταξιδάκι ΑΝΑΨΥΧΗΣ βασικά και αμφισβητούμενης χρησιμότητας, στο εξωτικό Μπαχρέιν, περιορισθέντες στην έκδοση μίας ανακοίνωσης ΓΕΛΟΙΟΥ περιεχομένου, «για να μη λένε» ότι… δεν ενδιαφέρονταν.

Ο δοτός πρόεδρος Δρόσος είναι αυτός που το μεσημέρι πριν τον τελικό έπινε τα τσιπουράκια του με τον Μπέο και τον Σαββίδη. Και μετά την τσιπουροκατάνυξη, έφυγε για… διακοπές στο Μπαχρέιν! Ανέμελος, ανενόχλητος και ανεμπόδιστος, τη στιγμή μάλιστα που ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ για τα όσα συνέβησαν και για τα οποία είναι ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ λόγω της θέσης του στη διοίκηση, για την οποία μάλιστα αμείβεται ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ.

ΕΣΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ, ΘΟΔΩΡΑΚΗ;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, γενικό γραμματέα της UEFA:

Αλήθεια, Θοδωράκη, εσύ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ με τη συμμετοχή του… Φιλιππούση στο Συνέδριο της FIFA, και μάλιστα με την ιδιότητα του… εκπροσώπου της ΕΠΟ;

Για τους άλλους δεν σε ερωτώ, διότι θεωρώ ότι έχεις ήδη απαντήσει με την εξαρχής στάση σου.

Μόνο για τον Φιλιππούση σε ερωτώ αν συμφωνείς και ξέρεις κάτι;

Ουδεμίαν σημασίαν έχει αν θα μου απαντήσεις ή όχι.

Ολοι γνωρίζουμε…

Οι λόγοι που ο κ. Γέροντας αποχώρησε από την ΠΔΕ και αρνείται να εισπράξει και την αποζημίωσή του!

Και εδώ, πρέπει να σταθούμε σε ένα γεγονός που ολίγοι γνωρίζουν. Η δοτή διοίκηση της ΕΠΟ αποτελείται, από διορισμού της, από ΠΕΝΤΕ άτομα. Τον Δρόσο, ένα Μπάρτζη, τον Δέδε του Μελισσανίδη, τον Βρύζα του Ιγκνιάτεβιτς και τον Γέροντα.

Ο τελευταίος, έγκριτος νομομαθής και με ειδικότητα στο νομοθετικό έργο, έχει εδώ και ΜΗΝΕΣ αποστασιοποιηθεί από κάθε διοικητική δραστηριότητα στην Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο Γέροντας ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ σε κάποια από τις πρώτες συνεδριάσεις της δοτής διοικούσας με τον Δρόσο, όταν ΜΕΙΟΨΗΦΗΣΕ σε ένα θέμα και ζήτησε να γραφτεί στην απόφαση και η άποψη της μειοψηφίας.

Ο πρόεδρος Δρόσος αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας ότι «εδώ είμαστε πέντε άτομα και πρέπει να παίρνουμε τις αποφάσεις ΟΜΟΦΩΝΑ και ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ»!

Αυτή η… δημοκρατικότατη διατύπωση προκάλεσε την αγανάκτηση του Γέροντα, ο οποίος τους τα πέταξε κυριολεκτικά και έκτοτε όχι μόνο δεν ξαναπάτησε, αλλά ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΠΟΤΕ στο ταμείο για να εισπράξει την αμοιβή του, όπως οι άλλοι διορισμένοι!

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο Γέροντας έχει ενημερωθεί από έγκυρους νομικούς ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΛΗΜΑ στις καταβολές των αποζημιώσεων για τα μέλη της ΔΟΤΗΣ διοίκησης, που πιθανότατα στο μέλλον να βρεθούν προ εκπλήξεων. Διόλου απίθανο, λένε, κάποια στιγμή να τους ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΠΙΣΩ τα χρήματα που εισπράττουν τώρα, διότι οι καταβολές είναι αμφισβητούμενης νομιμότητας!

Η ιστορία αυτή έχει πολύ και πλούσιο μέλλον. Θα περιμένουμε, καθισμένοι αναπαυτικά μπροστά στις οθόνες μας, να τις απολαύσουμε. Λίγη υπομονή ακόμη…

Ο ΘΕΤΟΣ ΓΙΟΣ, Ο ΠΑΤΡΙΟΣ, Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ Η… «ΓΚΡΑΝΚΑΣΑ»!

Δικαίως και ευλόγως η απόφαση του Αλαφούζου να χρίσει πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τον υπερογδοηκονταετή κ. Μάνο Μαυροκουκουλάκη, συνδυάζεται με τις γνωστές και ανυπέρβλητες (εκ πρώτης) δυσκολίες της ομάδας του να εξασφαλίσει την απαραίτητη αδειοδότηση προκειμένου να συμμετάσχει απρόσκοπτα στο νέο πρωτάθλημα.

Ο κ. Μάνος (για τους πιο παλιούς) είναι ως γνωστός πατριός του υπευθύνου και αρμοδίου της ΕΠΟ σε θέματα αδειοδοτήσεων, κ. Γιώργου Δημητρίου.

(Πληροφοριακά, η ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕΒΑΣΤΗ σε μένα μητέρα του είναι θυγατέρα του αλησμόνητου τιτάνα της ελληνικής δημοσιογραφίας Νίκου Τσιφόρου, που τα γραπτά του έχουν γαλουχήσει γενιές Ελλήνων).

Εύκολα, λοιπόν, διακρίνονται ίχνη υστεροβουλίας στην προεδροποίηση του κ. Μάνου, από τον ιδιαίτερα… διακρινόμενο σε τέτοιες στρατηγικές Αλαφούζο:  

«Βάζω τον πατριό του υπευθύνου, άρα πιέζω με τον τρόπο μου για μία αίσια έκβαση της υπόθεσής μου».

Μπορεί να είναι και έτσι. Είναι όμως… έτσι; Διατηρώ αμφιβολίες, για έναν απλό λόγο. Υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις του κ. Δημητρίου, για τις οποίες δεν… χρειάστηκε η διαμεσολάβηση κάποιου συγγενικού του προσώπου. Κορυφαία, που έχει πέσει στην αντίληψή μου, η στάση του κ. Δημητρίου στην περσινή αδειοδότηση της UEFA για την Αεκ, όπου οι πληροφορίες ομιλούν για ένα ΠΛΟΥΣΙΟΤΑΤΟ και απολύτως… «μυρωδάτο» παρασκήνιο!

Η Αεκ, όπως θα θυμούνται οι φίλοι αναγνώστες, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς δεν είχαν συμπληρωθεί τρία χρόνια από τότε που απέκτησε καινούργιο ΑΦΜ, δηλαδή έγινε καινούργια εταιρεία και κανονικά δεν έπρεπε να αδειοδοτηθεί.

Ο κ. Δημητρίου, όμως, έχοντας και διατηρώντας ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ στη διοίκηση της UEFA, έκανε τέτοια εισήγηση ώστε να «δεθεί» με διάφορα επιχειρήματα (ή και ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ -κανείς δεν ξέρει καθότι οι φάκελοι αδειοδοτήσεως των ομάδων είναι ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ) η συμμετοχή της Αεκ στο Europa League.  

Για το θέμα αυτό, δηλαδή την αδειοδότηση της Αεκ, ο κ. Δημητρίου είχε ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ζητήσει ιδιαίτερο ραντεβού από τον τότε πρόεδρο Γιώργο Γκιρτζίκη, ο οποίος όμως ΑΠΑΙΤΗΣΕ να τηρηθούν ΟΙ ΝΟΜΟΙ και οι ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ!

Αυτή η στάση του κ. Γκιρτζίκη ήταν που προκάλεσε τη γνωστή αήθη επίθεση του Μελισσανίδη, με χαρακτηρισμούς όπως της «γκρανκάσας». Είναι προφανές δηλαδή ότι ο κ. Δημητρίου ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ τον διοικητή της Αεκ για την αρνητική στάση του κ. Γκιρτζίκη και αυτός ήταν και ο λόγος που εξοργίστηκε.

Τι θα κάνει τώρα ο κ. Δημητρίου με τον Παναθηναϊκό; Ενας Θεός ξέρει. Και βεβαίως, αυτοί που επικοινωνούν μαζί του και τους εμπιστεύεται, διότι όπως είπαμε, το περιεχόμενο των εισηγήσεών του είναι ΜΥΣΤΙΚΟ. Σίγουρα, η συγγενική του σχέση με τον πρόεδρο Μάνο θα παίξει ρόλο, αλλά όχι καταλυτικό. Είτε με Μάνο είτε… χωρίς Μάνο, ο κ. Δημητρίου θα τη ΔΩΣΕΙ την αδειοδότηση. Τουλάχιστον εδώ, στο ελληνικό πρωτάθλημα, εύκολα.

Για έξω, που τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ, δεν ξέρω αν θα πείσει ΚΑΙ ΑΥΤΗ τη φορά. Θα προσπαθήσει πάντως και… ίσως να βοηθήσει και ο Θοδωράκης, που δεν λέει ποτέ όχι, όταν πρόκειται να κάνει το καλό…

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 12/05/2017)