Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 - 19:21

Κορμός υπάρχει, επιβάλλεται σωστή «μετάγγιση» ποιότητας

Κορμός υπάρχει, επιβάλλεται σωστή «μετάγγιση» ποιότητας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝIΚΟΣ ΚΩΤΣΗΣ

Ο αποκλεισμός της Εθνικής από τα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας είναι αποτυχία, κυρίως λόγω της τραγικής διαχείρισης του πρώτου αγώνα στο Ζάγκρεμπ. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από το γεγονός αυτό καθ’ αυτό. Δεν έκλεισε κανένας κύκλος, ούτε άνοιξε κάποιος νέος. Η συγκεκριμένη βάση ποδοσφαιριστών έχει ακόμη αρκετά χρόνια μπροστά της και πολλά ακόμη να προσφέρει.

Ωστόσο έχει έρθει η στιγμή να υπάρξει μία σοβαρή προσέγγιση ως προς την επόμενη ημέρα. Διότι κατέστη σαφές -και στα προκριματικά, και στα παιχνίδια με την Κροατία- ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μία προσεγμένη και σωστή... μετάγγιση ποιότητας, νεανικής «κάψας» και ταλέντου.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει σταματήσει να βγάζει ταλαντούχα παιδιά. Οσο κι αν κάποιοι εθελοτυφλούν και σκορπούν μιζέρια, υπάρχουν Ελληνες ποδοσφαιριστές που αξίζουν να βρίσκονται στο πλευρό του σπουδαίου κορμού της ομάδας. Αλλωστε, δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που να διαθέτουν παίκτες επιπέδου Παπασταθόπουλου, Μανωλά, Τοροσίδη, Μήτρογλου, Φορτούνη, Δώνη, Ρέτσου, Μάνταλου.

Αυτή η βάση των 13-14 παικτών, που θα συνεχίσει να κουβαλάει την ευθύνη της επιτυχίας και θα βαρύνεται με την ανάγκη να διδάξει τη νεότερη γενιά, είναι τόσο καλή και ποιοτική, που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Αλλά οφείλει να την υποστηρίξει με τους παίκτες που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω, που θα ανάψουν και πάλι τη «σπίθα» της δίψας για να φτάσεις... εκεί που δεν μπορείς. Ετσι συνέβη σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες.

Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις Εθνικές που μετατρέπονται «κλειστά κλαμπ». Διαχρονικά, αυτές οι ομάδες που αποκτούν ομοιογένεια πετυχαίνουν. Αρκεί η επιλογή των μελών του συγκεκριμένου «κλαμπ» να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά, σοβαρά και δίχως επιλογές... βολέματος και «να βγάλουμε την υποχρέωση».

Ποδοσφαιριστές όπως ο Σιόβας, ο Κούτρης, ο Μπακάκης, ο Γιαννιώτης, ο Κιβρακίδης, ο Λυκογιάννης, ο Σιώπης και αρκετοί ακόμη που έχουν αρχίσει να «ξεπετάγονται», επιβάλλεται να είναι στο... κόλπο της Εθνικής.

ΥΓ.: Αποτελεί επιτυχία του Σκίμπε που συμμάζεψε αυτή την ομάδα μετά τα όσα απίθανα είχαν συμβεί την προηγούμενη 3ετία. Αλλά ο Γερμανός φέρει ατόφια την ευθύνη για τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ, ελέω Ζάγκρεμπ...

ΥΓ.2: Θα πρέπει κάποια στιγμή να μας εξηγήσει ο Σκίμπε (και κυρίως ο... βοηθός του) για ποιον λόγο σταμάτησε από την Εθνική ο Χοσέ Χολέμπας. Μία απώλεια δυσαναπλήρωτη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, όπως δείχνει και με την εκπληκτική χρονιά που κάνει στην Πρέμιερ Λιγκ...

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 13/11/2017)