Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 - 19:25

«Εγραψαν» μέχρι και τον Κοντονή

«Εγραψαν» μέχρι και τον Κοντονή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Επί θητείας του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, ιδιαίτερα μετά τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός τον Φεβρουάριο του 2016 που δεν διεξήχθη, είχε ασκηθεί τεράστια πίεση στους διαιτητές να διακόπτουν οριστικά τους αγώνες. Μάλιστα η τότε ΚΕΔ είχε εκδώσει και σχετική οδηγία και στη συνέχεια η συγκεκριμένη… εξουσία «κατοχυρώθηκε» και μέσω του Πειθαρχικού Κώδικα του 2016, καθώς στους διαιτητές, επειδή φοβόταν, δεν …αρκούσε ο κανόνας 5 των κανόνων του παιχνιδιού (Low of the games) για να διακόψουν οριστικά τους αγώνες.

Πλέον όλα αυτά αποτελούν παρελθόν μόνο και μόνο επειδή δεν… συμφέρουν την «εξυγίανση». Δεν υπολόγισαν ούτε πως όλα αυτά έγιναν μετά από παρεμβάσεις του Κοντονή, ο οποίος μάλιστα είχε καταφερθεί και εναντίον των διαιτητών, διότι δεν… ασκούσαν τη συγκεκριμένη εξουσία.

Στο νέο Πειθαρχικό Κώδικα, λοιπόν, το ζητούμενο για να επιβληθεί ποινή για ρίψη αντικειμένων, κροτίδων κτλ. είναι «η προσωρινή διακοπή του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή». Παράλληλα η… αποθέωση της προχειρότητας-γελοιότητας είναι ότι στην περίπτωση οριστικής διακοπής αγώνα η τραυματισμών δεν αναφέρεται καν η λέξη διαιτητής.

Για να πάρετε μια γεύση της τεράστιας διαφοράς του τωρινού Πειθαρχικού Κώδικα με τον προηγούμενο αναφέρουμε ότι ο προηγούμενος έγραφε ξεκάθαρα στο άρθρο 15, όπου αναγράφονται οι ποινές για επεισόδια, πως «ο διαιτητής μπορεί να επιτρέψει την συνέχεια του αγώνα ή να διακόψει αυτόν προσωρινά ή οριστικά, ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού, σύμφωνα με τον κανόνα 5 των κανόνων παιχνιδιού (Low of the games)». Μάλιστα η συγκεκριμένη… εξουσία του διαιτητή δεν αναφέρονταν μόνο μια φορά, παρά ο Πειθαρχικός Κώδικας του… επέβαλε τι να κάνει. Π.χ.: «Εάν, μετά την επανέναρξη του αγώνα, επαναληφθεί η, κατά τα ως άνω, ρίψη φωτοβολίδας/ων, ο διαιτητής διακόπτει οριστικά τον αγώνα…»

Μεγάλη η διαφορά, δεν νομίζετε;

Οι ρέφερι φοβούνται

Κάθε διαιτητής απεύχεται να του τύχει περίπτωση διακοπής αγώνα, είτε από εισβολή οπαδών είτε από ρίψη αντικειμένου που να χτυπήσει αξιωματούχο αγώνα (κάποιον από τη διαιτητική ομάδα, προπονητή, ποδοσφαιριστή). Η τελευταία περίπτωση ήταν του Κομίνη (Θεσπρωτίας) στη Λεωφόρο, ο οποίος στον αγώνα των πλέι οφ ΠΑΟ-ΠΑΟΚ έφυγε στα αποδυτήρια για περίπτωση που δεν προβλέπεται (αψιμαχίες μεταξύ παικτών!!!) και δεν ξαναβγήκε, επειδή από τον ΠΑΟΚ του είπαν ότι κουτάκι μπύρας τραυμάτισε τον Ιβιτς. Δηλαδή, διέκοψε οριστικά αγώνα χωρίς να έχει άποψη για το συμβάν, κάτι που φυσικά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 23/08/2017)