ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήξει στη διαιτησία, επειδή δείχνουν πως δεν τους ενδιαφέρει αν προκαλούν το αίσθημα των φιλάθλων, με τα σούπερ… φάλτσα που βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα. Παράλληλα αναμένονται και χειρότερα, όσο θα αυξάνεται ο ανταγωνισμός για το πρωτάθλημα, όσο θα βλέπουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τον Ολυμπιακό.

Είδαμε τη 16η αγωνιστική πως έπαιξε η διαιτησία τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Καμία σχέση τα σφυρίγματα στο ματς ΑΕΛ-Ολυμπιακός 0-4, με αυτά στην Τούμπα (ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός 5-0) και Αγρίνιο (Παναιτωλικός-ΑΕΚ 1-4)  και δεν πρέπει να μας ξεγελούν τα αποτελέσματα.

Στη Λάρισα ο Διαμαντόπουλος έδειχνε τόσο αγχωμένος σα να σφύριζε για πρώτη φορά, καθώς δεν έδωσε δυο πέναλτι στον Ολυμπιακό. Οσο και αν η προπαγάνδα προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι, εμείς εξηγούμε γιατί είναι, πάντα με βάση τον κανονισμό.

Στο 6’ υπάρχει χέρι του Λαγού, ενώ η μπάλα έρχεται από μακρινή απόσταση (από σέντρα), άρα ο παίκτης της ΑΕΛ προλάβαινε να το μαζέψει. Παρόμοιο πέναλτι (με το χέρι να είναι κολλημένο στο έδαφος και να βρίσκει τη μπάλα) έδωσε και ο Ριτσόλι στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Αρσεναλ 0-3. Λίγα δευτερόλεπτα μετά έγινε και δεύτερο πέναλτι, καθώς ο Ρέντζας άπλωσε το πόδι του και βρήκε τον Μάριν στο καλάμι, ενώ οι άλλοι «βλέπουν» χαμηλά το πόδι.

Και μην ξεχνάμε πως κατά σύμπτωση, μια μέρα πριν ανακοινωθούν οι νέοι πίνακες, με τον Διαμαντόπουλο που ανέβηκε, ο ρέφερι της ΕΠΣ Αρκαδίας είχε κάνει μια «ελεεινή διαιτησία», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Σάββας Θεοδωρίδης, στο φιλικό Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-0. 

Εκεί που προκάλεσε ο Διαμαντόπουλος ήταν με τα φάουλ. Με την κριτική να είναι πάντα αγωνιστική, έδωσε πολλά ανύπαρκτα έξω από την περιοχή της Λάρισας σε διεκδικήσεις της μπάλας, για να κόψει επιθέσεις του Ολυμπιακού, ενώ από την άλλη πλευρά οι «ερυθρόλευκοι» για να πάρουν φάουλ έπρεπε να πονέσουν. Η φιλοσοφία του στα σφυρίγματα ήταν 80-20 κατά του Ολυμπιακού. 

Ο ρέφερι του αγώνα ΑΕΛ-Ολυμπιακός 0-3 τρέλανε ακόμη και τα στατιστικά. Στο πρώτο ημίχρονο με κατοχή μπάλας 70 % υπέρ των Πειραιωτών, ο Διαμαντόπουλος έδωσε 11 φάουλ στην ΑΕΛ και επτά στον Ολυμπιακό. Το ίδιο βιολί συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν λιγότερη κατοχή (τελικός απολογισμός 55 %), Τελικός απολογισμός; 21 φάουλ υπέρ της Λάρισας και 12 για τον Ολυμπιακό! 

 Τι έγινε αλλού

Στον Ολυμπιακό δεν έδωσαν πέναλτι, κάτι που συνέβη με ευκολία υπέρ των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Στο Παναιτωλικός-ΑΕΚ 1-4 το 0-2 έγινε με πέναλτι που καταλόγισε ο Καραντώνης (Ημαθίας), όμως είναι αμφίβολο τι θα έκανε σε ίδια φάση υπέρ του Παναιτωλικού. Το μεγάλο λάθος του Καραντώνη είναι ότι έστησε το τείχος ένα μέτρο πιο πίσω, στο φάουλ από το οποίο προήλθε το πρώτο γκολ της ΑΕΚ.

Ο Βάτσιος ( ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός 5-0) έδειξε και στην Τούμπα πόσο κακός διαιτητής είναι, όπου δεν τόλμησε να αποβάλει το Λημνιό που πήγε με τις τάπες σε μαρκάρισμα αντιπάλου (8’). Ερώτημα αποτελεί αν θα έδινε το πέναλτι από το οποίο προήλθε το 5-0 αν η φάση ήταν ανάποδα και ενώ η μπάλα παιζόταν αλλού.